Medfood

Blog

{{blog_lead_szoveg}}

Blog

Stressz csökkentés diétával

Stressz csökkentés diétával

Étkezéssel mondj nem-et a stressznek! Figyeljük meg, hogy amikor stresszesek vagyunk, valószínűleg a kényelmes és gyors ételekhez fordulunk..., „gyorsan bekapok egy hamburgert vagy egy pogácsát”, megállok a gyors kifőzdénél és megeszem egy nagy adag ételt körettel, vagy egy kakaós csigát a büfében. Valljuk be – mindannyiunkban előfordult már, hogy némi vigaszt találtunk egy-egy ízletes étkezésben vagy egy pohár bor mellett, amikor stresszesek vagy idegesek voltunk. Ez azonban tartósan nem jó megoldás.

Diétás karácsonyi asztal...

Diétás karácsonyi asztal...

Karácsony alkalmával a diéta szó igen viccesen hangzik…, megszoktuk, hogy az ünnepek alatt folyamatosan tele van minden asztal finomabbnál finomabb ételekkel és ráadásul - lássuk be -, hogy nem is éppen könnyű és diétás ételekkel. A diéta ilyenkor senkinek sem egyszerű.Kezdődik a Szent-estével, folytatódik a családi látogatásokkal a baráti összejövetelekkel, ahol mindenki kitesz magárért így az ebédek, vacsorák alkalmával nehéz erősnek maradni például a sütihegyekkel szemben… Hogyan lehet így diétázni? - merül fel a kérdés jogosan.

 

A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

A túlsúly csökkentésének jelenleg két hatékony módja létezik, vagy egy pontosan megtervezett és végig vitt diéta, vagy sebész segítségével egy a gondosan megválasztott súlycsökkentő műtét. A diéta kapcsán előre meghatározzuk a naponta fogyasztható ételeket, azok mennyiségét. A műtéti megoldás vagy a gyomor térfogatát csökkenti, csökkentve ezáltal az elfogyasztható étel mennyiségét, vagy – az előbbiek mellett még - csökkenti a tápanyagok felszívódását a bélből.  

Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Rengeteg pénz van a fogyni vágyókban. Egy nap alatt az USA-ban 210 millió dollárt költenek el a különféle súlycsökkentő programokra. A worldometer adatai szerint, az egymilliárdhoz közelít az elhízottak száma a világban, a túlsúlyosok, pedig közel kétmilliárdan vannak jelenleg. Nagyon erős az iparágban a marketing - a termékek nagy része ablakon kidobott pénz.

Kövér emberek, nők és férfiak...

Kövér emberek, nők és férfiak...

Pár éve még szokatlan volt a 11o kg feletti páciens… mára az üzemorvosi vizsgálatkor a kamionsofőrök közül szinte minden 2-3-dik már átlagosan 130 kg feletti túlsúlyos ember. Teletömött bevásárlókocsik, növekvő étel adagok, illatok és bőség minden bevásárló központban. Ma már sajnos látható, hogy a lakosság 60%-a túlsúlyos, az utcán járva mindenfele elhízott emberek, kövér/túlsúlyos gyerekek. 

Mindenben támogatást kaptam a Doktor úrtól...

Mindenben támogatást kaptam a Doktor úrtól...

Miért kezdtem el? Hogyan kezdődött?
8 éve inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak. Akkor diétával sikerült lefogynom, de ezeknek a kilóknak nagy része visszakúszott rám. Sajnos súlyos térdízületi problémáim miatt az intenzív mozgás nagy fájdalmakkal járt, bizonyos mozdulatokat nem is tudtam elvégezni. Újra diétába kezdtem, de a súlyom nem lett kevesebb.

Egy keresztény orvos tapasztalatai...

Egy keresztény orvos tapasztalatai...

Egy szerettünk elvesztése, a történtek feldolgozása az emberi élet egyik legnagyobb kihívása.Az európai ember számára a halál gondolata ijesztő és félelmetes, pedig akár tetszik, akár nem, ez az életünk része. Hogyan lehet túlélni a hozzánk közelállók elvesztését, hogyan lehet új életet kezdeni és hogyan segíthet ebben a hit? - erről tartott előadást a katolikus közösségnek dr Medgyesi János.

Amit előre mondunk az felvilágosítás, amit utólag az magyarázkodás...

Amit előre mondunk az felvilágosítás, amit utólag az magyarázkodás...

Kedves páciensem, negyvenes évei elején jár, három gyerek, család, igazgatói beosztás és egyszer csak felötlik benne a gondolat, hogy változtatni kell az életén!! Ez olyan erős érzés, hogy visszamondja a következő periódusra szóló vezetői megbízatást és elkezd magával foglalkozni. Átnézi a számtalan diétát, -rengeteg van belőle-, rendszeresen jár edzőterembe.

Életmódváltás lépésről-lépésre

Életmódváltás lépésről-lépésre

A világszerte tapasztalható elhízás növekedése egyre inkább előtérbe hozza a diétázás szükségszerűségét és észleli a fogyókúra program fontosságát. Egyre többen látják be, hogy a túlsúly számos krónikus betegség előszobája. Ha hosszú egészséges életet akarunk élni, akkor meg kell válogatnunk, hogy mit eszünk meg az élelmiszer boltok gazdag kínálatából.

A legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek

A legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek

Szervezetünk jókora része fehérjéből és mint tudjuk testünk több mint fele vízből áll. Az már kevésbé ismert tény, hogy a víztartalmat követően a második legfontosabb összetevőnket a fehérjék alkotják. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy napi fehérje bevitelünk fehérjedús élelmiszer legyen, mely meghatározott összetételű és mennyiségű. 

Hogyan működik a májdiéta...?

Hogyan működik a májdiéta...?

A mai rohanó, stresszekkel teli életünkben - látva a rohamosan emelkedő zsírmáj „járványt” -  a zsírmáj diéta, amit más néven epe diétának, májvédő diétának is neveznek egyre nagyobb hangsúlyt kap. A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

Az orvosi támogatás hozzáadott érték...

Az orvosi támogatás hozzáadott érték...

Az utóbbi 10-15 évben az irodai ülőmunka és a stressz miatt folyamatosan gyarapodott a súlyom. A vérnyomásom ezzel párhuzamosan emelkedett, az egész napos ülés nagyon megterhelte a derekamat, hátamat. A hasonló problémákkal küzdő kollégám talált rá a módszerre és átadta a tapasztalatait.

3 hónap alatt 13 kg-t sikerült fogynom...

3 hónap alatt 13 kg-t sikerült fogynom...

27 éves hallássérült pénztáros vagyok. Az érettségit követően - ülő munkahelyen - három műszakban dolgoztam. Ennek következtéen évenként egy-két kilóval lettem több. Így jött létre több mint tíz kiló feleslegem. Bár az interneten böngészve próbáltam egészségesen étkezni,  de nem sikerült  jelentős fogyást elérnem.

Nagyon hamar látványos volt a változás....

Nagyon hamar látványos volt a változás....

Az utóbbi 1 évben rengeteget híztam. Nem volt különösebb miértje. Miután a doktor urat megkerestem, Ő javasolta ezt a fajta diétát, orvosilag sem volt indokolt a hízásom, bár hajlamos vagyok rá. A cél az egészségem megóvása és a magasságomhoz, a sportomhoz szükséges normál súly elérése.

A férjem is elirigyelte az eredményt, ő is nekifut...

A férjem is elirigyelte az eredményt, ő is nekifut...

42 éves 165 cm magas hízékony alkat vagyok, 23 éves korom óta küzdök a súlyommal. Az irodai munka is sok üléssel jár, és tornára sem jutok el rendszeresen. 10 éve két gyereket szültem kis korkülönbséggel, ennek a nyomai is mind látszanak. Több diétát próbáltam már, rövid időre sikerült lefogynom, de eddig visszajojóztam. 2019. tavaszán színházba mentünk barátainkkal, és láttam, hogy Edit milyen elképesztően csini egy szűkruhában. 

A konzultáció meggyőzött, tudtam, hogy belevágok...

A konzultáció meggyőzött, tudtam, hogy belevágok...

Természetesen én is, mint sokan mások ezer okot tudnék felhozni mentségemre az elhízásommal kapcsolatban. Azt gondolom sokan vagyunk, akik egy rohanós pörgős, ugyanakkor egészségtelen életet élünk, egészségtelen életmóddal, illetve rossz beidegződött étkezési szokásokkal. Sajnos az én esetemben ez odáig vezettet, hogy olyan súlyt sikerült összehoznom, amely már súrolta a veszélyes határt.

Már másfél éve, hogy 66 kilóval vagyok könnyebb...

Már másfél éve, hogy 66 kilóval vagyok könnyebb...

58 éves vállalkozó vagyok, munkám kapcsán gyakorta voltam kitéve erős fizikai megterhelésnek, ennek következtében megszoktam a bőséges étkezést. Vállalkozásom fejlődésével egyre inkább az irodában töltöttem napjaimat, így a súlyfelesleg növekedni kezdett az évek alatt. Mindig fontos volt számomra a fogyókúra, de a kezdeti sikert, hogy leadtam 25-30 kg-ot, mindig követte a jól ismert vissza hízás, így több lettem, mint a fogyókúra előtt.

Utazáshoz tasakok - ez másnak is ízlik...

Utazáshoz tasakok - ez másnak is ízlik...

"Nagyon praktikus volt az egész út alatt" - meséli a feleség..., "reggel egy órával több időnk volt magunkra, helyi élményekre, és nem utolsó sorban a költségeink is lényegesen alacsonyabbak lettek, hiszen Japán nem olcsó..."
Kikapcsolódni, feltöltődni - ezért választották a Felkelő Nap Országát...az utazás előtt már bőven fogytak a programunkban: a feleség 12 kg-ot, a férfi 21 kg-ot. Érthető, hogy a már megszerzett egészséget meg akarták tartani.

Belém eshetnél, s el is vihetnél

Belém eshetnél, s el is vihetnél"(Rúzsa Magdi)

"Átültem egy másik székbe...."
" A fejre vigyázzatok!" szólt a szimpatikus, szakállas sofőr srác...
Beültek a hátsó ülésre, meglódult a kis háromkerekű, pontosan olyan hangon, mint egy régi trolibusz. Ekkor éri a következő döbbenet, ahogy haladnak át a hídon, függesztőművön rengeteg ember,... igazi piknik hangulat, ...a naplemente nézők eddig soha észre nem vett serege. Bevillan egy gondolat: "csak kijönni a Szabadság hídra - naplementét nézni??? Micsoda program!!!!

Doktor úr, azt szeretném ha Ön jönne hozzánk...

Doktor úr, azt szeretném ha Ön jönne hozzánk...

Délelőtti rendelés: "Ha visszagondolok arra a pillanatra, egy év után, most is kiráz a hideg." (János bácsi) Sok sietős, fáradt, nyűgös ember... köhögés, hasfájás. Egyszer csak csörög a telefon, János bácsi az." Doktor Úr az éjjel meghalt a feleségem, jöjjön ki arra kérem!" - "Természetesen megyek János bácsi, a rendelés után.., fél egy fele érek oda, ha ez nem hosszú várakozás.."- a hangja szinte remeg."Nem! Mindenképpen azt szeretném, ha Ön jönne ki Doktor úr, várom, fontos!"

Egy háziorvos szemével: Definiálni az alapokat...

Egy háziorvos szemével: Definiálni az alapokat...

Naponkénti háziorvosi rendelés, vagyis 4 óra a rendelőben, ezalatt 30-50 orvos - páciens találkozás… problémák, fájdalmak, kérdések, gondok, kétségek, aggódások…
Folyamatosan az motoszkál a fejemben, hogy ténylegesen segítek ekkor, vagy valami olyan ellen küzdök, protokollokat követve, gyógyulási százalékot számolva, amit betegségnek nevezünk, de nem ismerem pontosan miért van és miért olyan amilyen?
Hogy is indultam annak idején?

A végén még lehet, hogy megszeretem magam...?

A végén még lehet, hogy megszeretem magam...?

A megszokott kép..., fáradt tekintet, régóta használt ruhadarabaok, 115 kg, 174 cm magas ötvenes férfi.
Ülőmunka egésznap, a kilók észrevétlenül szaladtak fel az utóbbi években, először a magasvérnyomás, aztán a cukor, kezdetben csak tabletta, majd - ahogy az idő haladt - kombinált készítmények., a diabetológusnál is várni, aztán a háziorvosnál, tulajdonképpen csak pereg az élet, a rendelőkben, a kollégák között, aztán este a sorozatok, távolodik a család..., a társ..,. a gyerekek... és hol, a vége?

Egyszer rám találhatnál...(Rúzsa Magdi)

Egyszer rám találhatnál...(Rúzsa Magdi)

"Egyszer arra járhatnál, egyszer rám találhatnál,
És akkor belém eshetnél, s rögtön el is vihetnél."... (Rúzsa Magdi)
"Egyszer már tényleg el is vihetnél!!" -nézett fel az asszony a laptop mögül. A kérdés már oly sokszor elhangzott, de most valami megmozdult a férfi a lelkében: akarta, hogy tényleg történjen valami! Ránézett az órájára: délután fél négy..., hogy lesz ebből ma estére valami különleges, romantikus, emlékezetes este, ami jó a feleségének is - legyen csajos, de azért még és ő maga is élvezni fogja???

Az idők változnak / Tempora mutantur et nos mutamur in illis

Az idők változnak / Tempora mutantur et nos mutamur in illis

Az idők változnak, és mi változunk vele.
2019… egy másik világ, ha az informatikus pácienseimet kérdezem arról, hogy szerintük évről - évre hány százalékkal élünk gyorsabban, akkor rövid gondolkodás után azt válaszolják, hogy évente 3-5 %-al (a folyamatos program fejlesztések miatt) - de 1990-hez képest, minimum 300-szor élünk gyorsabban. A fő gond – mondják- az online-élet, a 0-24- készenlét. Folyamatos éberség, nincs pihenés, nyugi, kikapcsolás, főleg agyban…éjfél előtti alvás…felejtse el Doktor Úr! 

Kőre követ, nap mint nap....

Kőre követ, nap mint nap....

Már ahogy belépett a rendelőbe látszott rajta hogy feszült, nem mosolyog, mint előzőleg. Anna, 18 éves, mindig is zavarta a teste, gyerekkorától túlsúlyos, "vastag csontú",... végre pár hete fogy...de most valami van, valami elakadás ... "Nem értem mi a gond, mindent betartok doktor úr, amit mondott... de semmit sem fogyok.." - "Rendben, álljon rá a mérlegre!"... kissé vonakodik..., rálép.., rámered a kijelzőre és... elerednek a könnyei...Már indul is a "mini-krízis intervenció" azaz a nyugtatás, a hirtelen kialakult lelki-energiahiány pótlása,...az orvosi támogatás.

Leélheted az életed, anélkül, hogy felébrednél...

Leélheted az életed, anélkül, hogy felébrednél...

Az 54 éves férfit a sebész kolléga irányítja hozzám. 205 kg, fogynia kell 50 kg-t ahhoz, hogy műthető állapotba kerüljön. Több krónikus betegsége van, magas vérnyomás, magas koleszterin, kezdődő cukorbetegség..., már több diétát kipróbált, eredménytelenül. Ennek megfelelően rezignált, szkeptikus.. - "jajj, még egy "csoda diéta..."A találkozás elején elmondom a fogyás biokémiai hátterét, módszertanát, mi fog történni az első, második, harmadik napon...milyen lesz amikor beindul a zsírbontása....megjelennek a ketontestek a testében, vizeletében...

 „ezerszer próbáltam már, de a vége mindig az lett, hogy …”

„ezerszer próbáltam már, de a vége mindig az lett, hogy …”

...állandóan fogyókúrázok, megy egy ideig, szenvedve leadok pár kilót, aztán ráunok az aktuális ételekre, italokra, azért ezek mégsem normális ételek! Csak nem lehet ezeket enni állandóan! Utána pedig törvényszerűen jön a visszahízás, gyakran még több is visszajön súlyban. Így megy ez évről évre az eredmény pedig, amit most lát: egyre növekvő túlsúly. Reménytelennek látszik, hogy valaha is sikerülhet nekem. Megszabadulni ettől a túlsúlytól, ami már olyan régen keseríti meg az életem.” 

„nem tudom megállni, hogy ne egyek mellé…”

„nem tudom megállni, hogy ne egyek mellé…”

...mert van, amikor kell az a kis finomság, az egész napi rohanás után egyszerűen kell nekem egy kis öröm, egy kis boldogság hormon, enélkül nem tudom elképzelni a mindennapok rohanását. Nem hiszem, hogy valaha is képes lennék megállni, hogy csak az előírt egészséges ételeket egyem. Egész nap másokra, a munkámra figyelek, valamikor kell, hogy kiengedjek és kikapcsoljak a napi feszültségek és rohanás után és nincs olyan diéta, ami elfeledtetné velem a kedvenc finomságaim utáni vágyaimat."

„a többiekhez képest szinte alig eszem, és mégse fogyok…

„a többiekhez képest szinte alig eszem, és mégse fogyok…"

...pedig nagyon odafigyelek, hogy mit vásárolok, és mikor mit eszem. Csak jó minőségi teljes kiőrlésű, szénhidrát csökkentett, kalória csökkentett, glutén mentes, szinte minden mentes ételeket. De hát ezen nincs mit csodálkozni, mindig is ez volt,  mert a mi családunk genetikailag ilyen típusú, vastagcsontú, tehát úgyis reménytelen, hogy ez nekem sikerüljön, mert nem értem, hogy mit lehetne még ennél jobban betartani, jobban csinálni, mint ahogy eddig tettem? Mit kellene még másképp csinálni???”

Vitaminok a fogyásban

A megfelelő étkezés és a vitaminok...

Sokszor lehet hallani arról, hogy a fogyáshoz a megfelelő ÉTKEZÉS 70%-ban, a SPORTOLÁS pedig 30%-ban járul hozzá. Ezt az arányt persze sokan cáfolják, más számokat tartanak relevánsnak, esetleg kibővítik ezeket az alvás/pihenés fontosságával, a megfelelő regenerálódási idő beiktatásával vagy a megfelelő testi állapot szükségességével. Emellett igen fontos az is, hogy a stressz, vagy a gyakori hangulatingadozások is negatívan hatnak a testsúlycsökkenésre. 

Dr Medgyesi János, őszintén a koronavírusról..

Dr Medgyesi János, őszintén a koronavírusról..

Üdvözlöm! Dr. Medgyesi János vagyok, háziorvos, üzemorvos és beszélni szeretnék Önöknek, néhány fontos dologról. Egy valamit mindenképpen tudniuk kell rólam. Mégpedig azt, hogy elkötelezett célom pácienseim egészségének megóvása és az egészséges életmódra való nevelése. Így nem maradhatok szótlan én sem a jelenlegi vészterhes időkben. Talán felmerülnek kérdések Önökben a  COVID-19-el kapcsolatban. (Hivatalos nevén pedig: SARS-CoV-2 humán koronavírus). 

Természetes epesavakkal a betegségek ellen...

Természetes epesavakkal a betegségek ellen...

Ezekben a kritikus hetekben a szervezet természetes védekezőképessége kiemelt hangsúlyt kap, minden platformon ezt halljuk és kell is, hogy figyelmet kapjon. Fontos újra és újra nyomatékosítanunk azt, hogy a túlsúly is jelentősen csökkentheti szervezetünk ellenállóképességét! Az immunrendszerünk fontos támogatást kaphat a fehérjéktől. A szénhidrát fogyasztásunk mérséklése révén, rendszeres testmozgással és lelki egyensúlyunk karbantartásával meghatványozhatjuk testünk védelmi erejét. 

Prodimed tasakokból finom ételek...

Prodimed tasakokból finom ételek...

A termékek elkészítésére vonatkozólag a dobozokon pontos leírás található, de az alábbi ötletek további segítséget nyújthatnak az élvezetesebb ízek eléréséhez. Pár ötlet, hogyan varázsoljunk fehérjeporokból például ízletes zsömlét vagy akár hagymás tört burgonyát. Ha elengedi a fantáziáját, akár szórakoztató is lehet a fogyókúra. Mi receptekkel, képekkel és sok éves tapasztalattal szívesen támogatjuk Önt! Keressen minket bátran.

Blog

Medfood

Stressz csökkentés diétával

Étkezéssel mondj nem-et a stressznek! Figyeljük meg, hogy amikor stresszesek vagyunk, valószínűleg a kényelmes és gyors ételekhez fordulunk..., „gyorsan bekapok egy hamburgert vagy egy pogácsát”, megállok a gyors kifőzdénél és megeszem egy nagy adag ételt körettel, vagy egy kakaós csigát a büfében. Valljuk be – mindannyiunkban előfordult már, hogy némi vigaszt találtunk egy-egy ízletes étkezésben vagy egy pohár bor mellett, amikor stresszesek vagy idegesek voltunk. Ez azonban tartósan nem jó megoldás.

TOVÁBB »

Medfood

Diétás karácsonyi asztal...

Karácsony alkalmával a diéta szó igen viccesen hangzik…, megszoktuk, hogy az ünnepek alatt folyamatosan tele van minden asztal finomabbnál finomabb ételekkel és ráadásul - lássuk be -, hogy nem is éppen könnyű és diétás ételekkel. A diéta ilyenkor senkinek sem egyszerű.Kezdődik a Szent-estével, folytatódik a családi látogatásokkal a baráti összejövetelekkel, ahol mindenki kitesz magárért így az ebédek, vacsorák alkalmával nehéz erősnek maradni például a sütihegyekkel szemben… Hogyan lehet így diétázni? - merül fel a kérdés jogosan.

 

TOVÁBB »

Medfood

A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

A túlsúly csökkentésének jelenleg két hatékony módja létezik, vagy egy pontosan megtervezett és végig vitt diéta, vagy sebész segítségével egy a gondosan megválasztott súlycsökkentő műtét. A diéta kapcsán előre meghatározzuk a naponta fogyasztható ételeket, azok mennyiségét. A műtéti megoldás vagy a gyomor térfogatát csökkenti, csökkentve ezáltal az elfogyasztható étel mennyiségét, vagy – az előbbiek mellett még - csökkenti a tápanyagok felszívódását a bélből.  

TOVÁBB »

Medfood

Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Rengeteg pénz van a fogyni vágyókban. Egy nap alatt az USA-ban 210 millió dollárt költenek el a különféle súlycsökkentő programokra. A worldometer adatai szerint, az egymilliárdhoz közelít az elhízottak száma a világban, a túlsúlyosok, pedig közel kétmilliárdan vannak jelenleg. Nagyon erős az iparágban a marketing - a termékek nagy része ablakon kidobott pénz.

TOVÁBB »

Medfood

Kövér emberek, nők és férfiak...

Pár éve még szokatlan volt a 11o kg feletti páciens… mára az üzemorvosi vizsgálatkor a kamionsofőrök közül szinte minden 2-3-dik már átlagosan 130 kg feletti túlsúlyos ember. Teletömött bevásárlókocsik, növekvő étel adagok, illatok és bőség minden bevásárló központban. Ma már sajnos látható, hogy a lakosság 60%-a túlsúlyos, az utcán járva mindenfele elhízott emberek, kövér/túlsúlyos gyerekek. 

TOVÁBB »

Medfood

Mindenben támogatást kaptam a Doktor úrtól...

Miért kezdtem el? Hogyan kezdődött?
8 éve inzulinrezisztenciával diagnosztizáltak. Akkor diétával sikerült lefogynom, de ezeknek a kilóknak nagy része visszakúszott rám. Sajnos súlyos térdízületi problémáim miatt az intenzív mozgás nagy fájdalmakkal járt, bizonyos mozdulatokat nem is tudtam elvégezni. Újra diétába kezdtem, de a súlyom nem lett kevesebb.

TOVÁBB »

Medfood

Egy keresztény orvos tapasztalatai...

Egy szerettünk elvesztése, a történtek feldolgozása az emberi élet egyik legnagyobb kihívása.Az európai ember számára a halál gondolata ijesztő és félelmetes, pedig akár tetszik, akár nem, ez az életünk része. Hogyan lehet túlélni a hozzánk közelállók elvesztését, hogyan lehet új életet kezdeni és hogyan segíthet ebben a hit? - erről tartott előadást a katolikus közösségnek dr Medgyesi János.

TOVÁBB »

Medfood

Amit előre mondunk az felvilágosítás, amit utólag az magyarázkodás...

Kedves páciensem, negyvenes évei elején jár, három gyerek, család, igazgatói beosztás és egyszer csak felötlik benne a gondolat, hogy változtatni kell az életén!! Ez olyan erős érzés, hogy visszamondja a következő periódusra szóló vezetői megbízatást és elkezd magával foglalkozni. Átnézi a számtalan diétát, -rengeteg van belőle-, rendszeresen jár edzőterembe.

TOVÁBB »

Medfood

Életmódváltás lépésről-lépésre

A világszerte tapasztalható elhízás növekedése egyre inkább előtérbe hozza a diétázás szükségszerűségét és észleli a fogyókúra program fontosságát. Egyre többen látják be, hogy a túlsúly számos krónikus betegség előszobája. Ha hosszú egészséges életet akarunk élni, akkor meg kell válogatnunk, hogy mit eszünk meg az élelmiszer boltok gazdag kínálatából.

TOVÁBB »

Medfood

A legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek

Szervezetünk jókora része fehérjéből és mint tudjuk testünk több mint fele vízből áll. Az már kevésbé ismert tény, hogy a víztartalmat követően a második legfontosabb összetevőnket a fehérjék alkotják. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy napi fehérje bevitelünk fehérjedús élelmiszer legyen, mely meghatározott összetételű és mennyiségű. 

TOVÁBB »

Medfood

Hogyan működik a májdiéta...?

A mai rohanó, stresszekkel teli életünkben - látva a rohamosan emelkedő zsírmáj „járványt” -  a zsírmáj diéta, amit más néven epe diétának, májvédő diétának is neveznek egyre nagyobb hangsúlyt kap. A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

TOVÁBB »

Medfood

Az orvosi támogatás hozzáadott érték...

Az utóbbi 10-15 évben az irodai ülőmunka és a stressz miatt folyamatosan gyarapodott a súlyom. A vérnyomásom ezzel párhuzamosan emelkedett, az egész napos ülés nagyon megterhelte a derekamat, hátamat. A hasonló problémákkal küzdő kollégám talált rá a módszerre és átadta a tapasztalatait.

TOVÁBB »

Medfood

3 hónap alatt 13 kg-t sikerült fogynom...

27 éves hallássérült pénztáros vagyok. Az érettségit követően - ülő munkahelyen - három műszakban dolgoztam. Ennek következtéen évenként egy-két kilóval lettem több. Így jött létre több mint tíz kiló feleslegem. Bár az interneten böngészve próbáltam egészségesen étkezni,  de nem sikerült  jelentős fogyást elérnem.

TOVÁBB »

Medfood

Nagyon hamar látványos volt a változás....

Az utóbbi 1 évben rengeteget híztam. Nem volt különösebb miértje. Miután a doktor urat megkerestem, Ő javasolta ezt a fajta diétát, orvosilag sem volt indokolt a hízásom, bár hajlamos vagyok rá. A cél az egészségem megóvása és a magasságomhoz, a sportomhoz szükséges normál súly elérése.

TOVÁBB »

Medfood

A férjem is elirigyelte az eredményt, ő is nekifut...

42 éves 165 cm magas hízékony alkat vagyok, 23 éves korom óta küzdök a súlyommal. Az irodai munka is sok üléssel jár, és tornára sem jutok el rendszeresen. 10 éve két gyereket szültem kis korkülönbséggel, ennek a nyomai is mind látszanak. Több diétát próbáltam már, rövid időre sikerült lefogynom, de eddig visszajojóztam. 2019. tavaszán színházba mentünk barátainkkal, és láttam, hogy Edit milyen elképesztően csini egy szűkruhában. 

TOVÁBB »

Medfood

A konzultáció meggyőzött, tudtam, hogy belevágok...

Természetesen én is, mint sokan mások ezer okot tudnék felhozni mentségemre az elhízásommal kapcsolatban. Azt gondolom sokan vagyunk, akik egy rohanós pörgős, ugyanakkor egészségtelen életet élünk, egészségtelen életmóddal, illetve rossz beidegződött étkezési szokásokkal. Sajnos az én esetemben ez odáig vezettet, hogy olyan súlyt sikerült összehoznom, amely már súrolta a veszélyes határt.

TOVÁBB »

Medfood

Már másfél éve, hogy 66 kilóval vagyok könnyebb...

58 éves vállalkozó vagyok, munkám kapcsán gyakorta voltam kitéve erős fizikai megterhelésnek, ennek következtében megszoktam a bőséges étkezést. Vállalkozásom fejlődésével egyre inkább az irodában töltöttem napjaimat, így a súlyfelesleg növekedni kezdett az évek alatt. Mindig fontos volt számomra a fogyókúra, de a kezdeti sikert, hogy leadtam 25-30 kg-ot, mindig követte a jól ismert vissza hízás, így több lettem, mint a fogyókúra előtt.

TOVÁBB »

Medfood

Utazáshoz tasakok - ez másnak is ízlik...

"Nagyon praktikus volt az egész út alatt" - meséli a feleség..., "reggel egy órával több időnk volt magunkra, helyi élményekre, és nem utolsó sorban a költségeink is lényegesen alacsonyabbak lettek, hiszen Japán nem olcsó..."
Kikapcsolódni, feltöltődni - ezért választották a Felkelő Nap Országát...az utazás előtt már bőven fogytak a programunkban: a feleség 12 kg-ot, a férfi 21 kg-ot. Érthető, hogy a már megszerzett egészséget meg akarták tartani.

TOVÁBB »

Medfood

Belém eshetnél, s el is vihetnél"(Rúzsa Magdi)

"Átültem egy másik székbe...."
" A fejre vigyázzatok!" szólt a szimpatikus, szakállas sofőr srác...
Beültek a hátsó ülésre, meglódult a kis háromkerekű, pontosan olyan hangon, mint egy régi trolibusz. Ekkor éri a következő döbbenet, ahogy haladnak át a hídon, függesztőművön rengeteg ember,... igazi piknik hangulat, ...a naplemente nézők eddig soha észre nem vett serege. Bevillan egy gondolat: "csak kijönni a Szabadság hídra - naplementét nézni??? Micsoda program!!!!

TOVÁBB »

Medfood

Doktor úr, azt szeretném ha Ön jönne hozzánk...

Délelőtti rendelés: "Ha visszagondolok arra a pillanatra, egy év után, most is kiráz a hideg." (János bácsi) Sok sietős, fáradt, nyűgös ember... köhögés, hasfájás. Egyszer csak csörög a telefon, János bácsi az." Doktor Úr az éjjel meghalt a feleségem, jöjjön ki arra kérem!" - "Természetesen megyek János bácsi, a rendelés után.., fél egy fele érek oda, ha ez nem hosszú várakozás.."- a hangja szinte remeg."Nem! Mindenképpen azt szeretném, ha Ön jönne ki Doktor úr, várom, fontos!"

TOVÁBB »

Medfood

Egy háziorvos szemével: Definiálni az alapokat...

Naponkénti háziorvosi rendelés, vagyis 4 óra a rendelőben, ezalatt 30-50 orvos - páciens találkozás… problémák, fájdalmak, kérdések, gondok, kétségek, aggódások…
Folyamatosan az motoszkál a fejemben, hogy ténylegesen segítek ekkor, vagy valami olyan ellen küzdök, protokollokat követve, gyógyulási százalékot számolva, amit betegségnek nevezünk, de nem ismerem pontosan miért van és miért olyan amilyen?
Hogy is indultam annak idején?

TOVÁBB »

Medfood

A végén még lehet, hogy megszeretem magam...?

A megszokott kép..., fáradt tekintet, régóta használt ruhadarabaok, 115 kg, 174 cm magas ötvenes férfi.
Ülőmunka egésznap, a kilók észrevétlenül szaladtak fel az utóbbi években, először a magasvérnyomás, aztán a cukor, kezdetben csak tabletta, majd - ahogy az idő haladt - kombinált készítmények., a diabetológusnál is várni, aztán a háziorvosnál, tulajdonképpen csak pereg az élet, a rendelőkben, a kollégák között, aztán este a sorozatok, távolodik a család..., a társ..,. a gyerekek... és hol, a vége?

TOVÁBB »

Medfood

Egyszer rám találhatnál...(Rúzsa Magdi)

"Egyszer arra járhatnál, egyszer rám találhatnál,
És akkor belém eshetnél, s rögtön el is vihetnél."... (Rúzsa Magdi)
"Egyszer már tényleg el is vihetnél!!" -nézett fel az asszony a laptop mögül. A kérdés már oly sokszor elhangzott, de most valami megmozdult a férfi a lelkében: akarta, hogy tényleg történjen valami! Ránézett az órájára: délután fél négy..., hogy lesz ebből ma estére valami különleges, romantikus, emlékezetes este, ami jó a feleségének is - legyen csajos, de azért még és ő maga is élvezni fogja???

TOVÁBB »

Medfood

Az idők változnak / Tempora mutantur et nos mutamur in illis

Az idők változnak, és mi változunk vele.
2019… egy másik világ, ha az informatikus pácienseimet kérdezem arról, hogy szerintük évről - évre hány százalékkal élünk gyorsabban, akkor rövid gondolkodás után azt válaszolják, hogy évente 3-5 %-al (a folyamatos program fejlesztések miatt) - de 1990-hez képest, minimum 300-szor élünk gyorsabban. A fő gond – mondják- az online-élet, a 0-24- készenlét. Folyamatos éberség, nincs pihenés, nyugi, kikapcsolás, főleg agyban…éjfél előtti alvás…felejtse el Doktor Úr! 

TOVÁBB »

Medfood

Kőre követ, nap mint nap....

Már ahogy belépett a rendelőbe látszott rajta hogy feszült, nem mosolyog, mint előzőleg. Anna, 18 éves, mindig is zavarta a teste, gyerekkorától túlsúlyos, "vastag csontú",... végre pár hete fogy...de most valami van, valami elakadás ... "Nem értem mi a gond, mindent betartok doktor úr, amit mondott... de semmit sem fogyok.." - "Rendben, álljon rá a mérlegre!"... kissé vonakodik..., rálép.., rámered a kijelzőre és... elerednek a könnyei...Már indul is a "mini-krízis intervenció" azaz a nyugtatás, a hirtelen kialakult lelki-energiahiány pótlása,...az orvosi támogatás.

TOVÁBB »

Medfood

Leélheted az életed, anélkül, hogy felébrednél...

Az 54 éves férfit a sebész kolléga irányítja hozzám. 205 kg, fogynia kell 50 kg-t ahhoz, hogy műthető állapotba kerüljön. Több krónikus betegsége van, magas vérnyomás, magas koleszterin, kezdődő cukorbetegség..., már több diétát kipróbált, eredménytelenül. Ennek megfelelően rezignált, szkeptikus.. - "jajj, még egy "csoda diéta..."A találkozás elején elmondom a fogyás biokémiai hátterét, módszertanát, mi fog történni az első, második, harmadik napon...milyen lesz amikor beindul a zsírbontása....megjelennek a ketontestek a testében, vizeletében...

TOVÁBB »

Medfood

„ezerszer próbáltam már, de a vége mindig az lett, hogy …”

...állandóan fogyókúrázok, megy egy ideig, szenvedve leadok pár kilót, aztán ráunok az aktuális ételekre, italokra, azért ezek mégsem normális ételek! Csak nem lehet ezeket enni állandóan! Utána pedig törvényszerűen jön a visszahízás, gyakran még több is visszajön súlyban. Így megy ez évről évre az eredmény pedig, amit most lát: egyre növekvő túlsúly. Reménytelennek látszik, hogy valaha is sikerülhet nekem. Megszabadulni ettől a túlsúlytól, ami már olyan régen keseríti meg az életem.” 

TOVÁBB »

Medfood

„nem tudom megállni, hogy ne egyek mellé…”

...mert van, amikor kell az a kis finomság, az egész napi rohanás után egyszerűen kell nekem egy kis öröm, egy kis boldogság hormon, enélkül nem tudom elképzelni a mindennapok rohanását. Nem hiszem, hogy valaha is képes lennék megállni, hogy csak az előírt egészséges ételeket egyem. Egész nap másokra, a munkámra figyelek, valamikor kell, hogy kiengedjek és kikapcsoljak a napi feszültségek és rohanás után és nincs olyan diéta, ami elfeledtetné velem a kedvenc finomságaim utáni vágyaimat."

TOVÁBB »

Medfood

„a többiekhez képest szinte alig eszem, és mégse fogyok…"

...pedig nagyon odafigyelek, hogy mit vásárolok, és mikor mit eszem. Csak jó minőségi teljes kiőrlésű, szénhidrát csökkentett, kalória csökkentett, glutén mentes, szinte minden mentes ételeket. De hát ezen nincs mit csodálkozni, mindig is ez volt,  mert a mi családunk genetikailag ilyen típusú, vastagcsontú, tehát úgyis reménytelen, hogy ez nekem sikerüljön, mert nem értem, hogy mit lehetne még ennél jobban betartani, jobban csinálni, mint ahogy eddig tettem? Mit kellene még másképp csinálni???”

TOVÁBB »

Medfood

A megfelelő étkezés és a vitaminok...

Sokszor lehet hallani arról, hogy a fogyáshoz a megfelelő ÉTKEZÉS 70%-ban, a SPORTOLÁS pedig 30%-ban járul hozzá. Ezt az arányt persze sokan cáfolják, más számokat tartanak relevánsnak, esetleg kibővítik ezeket az alvás/pihenés fontosságával, a megfelelő regenerálódási idő beiktatásával vagy a megfelelő testi állapot szükségességével. Emellett igen fontos az is, hogy a stressz, vagy a gyakori hangulatingadozások is negatívan hatnak a testsúlycsökkenésre. 

TOVÁBB »

Medfood

Dr Medgyesi János, őszintén a koronavírusról..

Üdvözlöm! Dr. Medgyesi János vagyok, háziorvos, üzemorvos és beszélni szeretnék Önöknek, néhány fontos dologról. Egy valamit mindenképpen tudniuk kell rólam. Mégpedig azt, hogy elkötelezett célom pácienseim egészségének megóvása és az egészséges életmódra való nevelése. Így nem maradhatok szótlan én sem a jelenlegi vészterhes időkben. Talán felmerülnek kérdések Önökben a  COVID-19-el kapcsolatban. (Hivatalos nevén pedig: SARS-CoV-2 humán koronavírus). 

TOVÁBB »

Medfood

Természetes epesavakkal a betegségek ellen...

Ezekben a kritikus hetekben a szervezet természetes védekezőképessége kiemelt hangsúlyt kap, minden platformon ezt halljuk és kell is, hogy figyelmet kapjon. Fontos újra és újra nyomatékosítanunk azt, hogy a túlsúly is jelentősen csökkentheti szervezetünk ellenállóképességét! Az immunrendszerünk fontos támogatást kaphat a fehérjéktől. A szénhidrát fogyasztásunk mérséklése révén, rendszeres testmozgással és lelki egyensúlyunk karbantartásával meghatványozhatjuk testünk védelmi erejét. 

TOVÁBB »

Medfood

Prodimed tasakokból finom ételek...

A termékek elkészítésére vonatkozólag a dobozokon pontos leírás található, de az alábbi ötletek további segítséget nyújthatnak az élvezetesebb ízek eléréséhez. Pár ötlet, hogyan varázsoljunk fehérjeporokból például ízletes zsömlét vagy akár hagymás tört burgonyát. Ha elengedi a fantáziáját, akár szórakoztató is lehet a fogyókúra. Mi receptekkel, képekkel és sok éves tapasztalattal szívesen támogatjuk Önt! Keressen minket bátran.

TOVÁBB »

„Ez a diéta megmutatta nekem az utat a fogyáshoz és az új életstílushoz. Örülök, hogy kipróbáltam és végig csináltam. Köszönet a MedFood-nak és a doktor úrnak. Aki gondolkodik rajta, hogy elkezdje-e, annak üzenem, hogy ne hezitáljon!”
Fekete L.