Hogyan működik a májdiéta?
Mit érdemes tudni róla?

A mai rohanó, stresszekkel teli életünkben - látva a rohamosan emelkedő zsírmáj „járványt” -  a zsírmáj diéta, amit más néven epe diétának, májvédő diétának is neveznek egyre nagyobb hangsúlyt kap. A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

Fotó: Hogyan működik a májdiéta?
Mit érdemes tudni róla?

Májkímélő diéta, az alapoktól

A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.
 

Mit jelent a zsírmáj?

A zsírmáj –ultrahang vizsgálattal történik a kimutatása - azt jelenti, hogy a májban zsír szaporodik fel, ennek következtében megnövekedhet, a rugalmassága jelentősen csökken, felszíne, pl. műtéteknél könnyebben berepedhet. Zsírmáj alakulhat ki többek között túlzott alkohol fogyasztástól illetve helytelen táplálkozástól. Utóbbit a szakirodalmak „nem alkoholos eredetű” máj elzsírosodásnak nevezik.
 
A „nem alkoholos eredetű” májelzsírosodás esetében a májvédő diéta házilag, vagy súlyosabb esetben, orvosi diétát alkalmazva hamar sikert hozhat, mert a máj gyors regenerálódása jól ismert. 
Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy már egyhetes májdiéta kapcsán megkezdődik a máj zsírtalanítása. Sokat segíthetnek a májvédő diéta receptek, jól ismert a májregeneráló tea, oliva olaj, májvédő gyümölcsök antioxidáns hatása, régóta köztudott a fokhagyma jótékony hatása a májra. 
Ne felejtsük el azonban, hogy súlyosabb esetekben vagy krónikus betegségek esetén mindenképp forduljon orvoshoz! 
A MedFood Orvosi Diéta Májregeneráló Programja évek óta sikerrel támogatja a gyógyulni vágyó diétázó pácienseit. 
 
Ahhoz, hogy megértsük a májdiéták működését, érdemes közelebbről is megismerni testünknek legnagyobb mirigyes szervét a májat. A máj felelős a testünkben lezajló biokémia folyamatok egyensúlyáért, valamint kiválasztja az epét. Több mint 500 létfontosságú funkciót azonosítottak a májban.
 
Néhány ismertebb funkció: 
* Epe és koleszterin termelése, fehérjék előállítása, aminosavak vérszintjének szabályozása
* Méregtelenítés 
* A véralvadás szabályozása
* A fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség kialakítása
 

Hasonlítsuk össze az egészséges és a beteg májat!

 

Az egészséges máj működése és feladatai:

Az egészséges máj -epe „észrevétlen”, azaz nem fáj a jobb bordaív alatti terület, belgyógyászati vizsgálat alkalmával nem tapintható és a labor és ultrahangvizsgálat sem jelez emelkedett májfunkciót vagy zsírfelszaporodást a májban. Ebben az esetben mind az emésztésünk, a bőrünk, az éjszakai alvásunk, reggeli ébredésünk frissessége, napközbeni erőnlétünk és energiánk, lelki egyensúlyunk, az immunrendszerünk, valamint az édességekkel szembeni ellenálló képességünk kielégítően működik. 
 

Májbetegség okai és tünetei:

Ha májunk megbetegszik mérete megnagyobbodhat, belsejében zsírcseppek halmozódhatnak fel, működése zavart szenved, így a májsejtek már nem képesek a funkcióikat maradéktalanul ellátni. Ez a folyamat sokáig észrevétlen maradhat, majd jobb bordaív alatti kellemetlenség, emésztési zavarok, bőrtünetek, alvási zavarok, édesség kívánás, étkezéshez kapcsolódó lábdagadás, epe panaszok valamint az indokolatlan súlynövekedés már gyanút keltő lehet.
 

A májhoz köthető betegségek:

Amennyiben májunk elzsírosodik számos betegségre fogékonyabbá válunk: az elhízásra, magas vérzsírszintre, 2-es típusú cukorbetegségre és a metabolikus szindrómára. Így májunk megbetegedése jelentős szerepet játszik életminőségünk és élettartamunk megrövidülésében.
 

A májregenerálódás folyamata:

 
Amennyiben májunk – nem alkoholos eredetű ok miatt - elzsírosodott, ezt egy laborvizsgálat (kórosan magas májfunkció) és hasi ultrahangvizsgálat is megerősítette. Ebben az esetben szükségessé válhat a magas májfunkciók csökkentése (gamma GT, GPT, GOT) és májelzsírosodás helyreállítása egy májdiéta étrend, májkímélő ételek alkalmazásával. A májkímélő menü pontosan azokat az ételeket juttatja be naponta, amelyek szükségesek a máj regenerálásban, és azokat pedig következetesen távol tartja, amelyek kifejezetten károsítják, zsírosítják, betegítik májunkat. A diéta következtében automatikusan beindul a gyógyulási folyamat.
A máj gyógyulása laborvizsgálatokkal nyomon követhető. A májregenerálással hónapok alatt helyreáll az egészséges máj szerkezet és működés.
A nemzetközi szakirodalomban jól ismert, hogy a máj regenerálás, a magas májfunkció csökkentése érdekében alkalmazott a májnagyobbodás diéta, (zsírmáj diéta), egy hónap alatt akár 20%-kal is képes csökkenteni kórosan megnagyobbodott máj nagyságát, így a máj kötőszöveti szerkezete is gyógyul, ellenállóbb lesz a külső mechanikai behatásokkal szemben, pl. hasi műtétek esetén az esetleges májberepedés kockázata jelentősen csökken.
Fontos tudni, hogy a zsíros máj teljes gyógyulási ideje több hónap alatt következik be, egy folyamatos májbeteg diéta, májdiéta étrend eredményeként. A zsírmáj eltüntetése egy komplex életmódváltó folyamat, amelyet egy egészséges vitalitás megjelenése is igazol. 
 
A zsírmáj diéta nem hagyható ki a gyógyításból, alkalmazásával valósul meg a károsodott májfunkciók helyreállítása, máj zsírtalanítása, a megnagyobbodott máj csökkentése, más szóval a zsírmáj eltüntetése. 
 

Májkímélő diéta étrend a MedFoodtól

 
A MedFood Orvosi Diéta Program évek alatt fejlesztette ki májregeneráló diétás programját, mely nem csak egy májregenerálásra alkalmas diétás menüt kínál, hanem a gyógyulási folyamat alatt személyes orvosi konzultációkkal is támogatja pácienseit.  A diétás menü alapja a holland prémium minőségű PRODIMED fehérje alapú ételek, melyek széles választékkal és változatos ízvilággal könnyíti meg a páciensek gyógyulását. 
 

Mely ételek és italok fogyasztása javasolt a májfunkció helyreállítása érdekében?

 

A májregenerálás kulcsa, hogy drámaian csökkentsük a napi szénhidrát bevitelt, azaz pontosan meghatározott fehérje, zsír mennyiséget fogyasszunk. Gondoskodnunk kell ezen felül napi zöldség/rost bevitelről. Helyezzük előtérbe a magas fehérje tartalmú ételek.

A MedFood Orvosi Májregeneráló Diéta menüjében található prémium minőségű PRODIMED termékek minden szempontból eleget tesznek a fenti kívánalmaknak. A termékek alacsony szénhidrát, de kimondottan magas fehérje tartalommal rendelkeznek.

Mint említettük már egy hét alatt is csökkenthető a zsírmáj nagysága. A MedFood májregeneráló diétáját kipróbálhatja az egy hetes Próbacsomaggal, mely egy 20 perces ingyenes személyes orvosi konzultációt tartalmaz.
 

Egészséges táplálkozás: ezeket az ételeket kerülje!

 

Kerülnünk kell a cukor, gyümölcscukor tartalmú ételek, italok fogyasztását. Amennyiben a napi szénhidrát bevitelt nem tudjuk 50 gr alá csökkenteni, akkor a májregenerálási folyamat leáll. Külön fontos kihangsúlyozni a szénhidrátok esetében a glikémiás index jelentőségét. A magas vércukoremelkedést okozó ételek jelentősen megterhelik a máj inzulin bontó képességét, amely rontja a májregenerálódás hatékonyságát.

 

A májkímélő diéta legfontosabb kérdései:

 

Mit jelent a májdiéta?

 

A májdiéta olyan tudományosan összeállított étrend, amelyben a napi fehérje bevitelt az un. ideális testsúlyra számítjuk ki, elegendő zsiradékot juttatunk az epeműködés biztosításához, valamint a kellő mértékben csökkentjük a napi szénhidrát bevitelt, igazodva a károsodott májműködéshez.

Milyen ételek és italok segítik a máj regenerálódását?

 

A máj regenerálódásában nagy hangsúlyt kapnak a fehérjék (hús, hal, tojás, tofu), a zöldségek (alacsony glikémiás index) az ezekből készült levesek, a teák, a megfelelő folyadék fogyasztás.

Miket NEM tartalmaz a zsírmáj diéta mintaétrend?

 

A szénhidrátokat jelentős mennyiségben, gyorsan felszívódó formában tartalmazó ételek, mint a kenyér, pékárú, tésztafélék, cukor, édességek, gyümölcsök, lisztek (kivéve a fel nem szívóvó rostokból előállítottakat), rizs, burgonyafélék.

Mik a májbetegség tünetei?

 

A májbetegségek – a máj igen jelentős alkalamazkodási képessége miatt kezdetben tünetmentesek. Ezt követően un. „minor tünetek” alakulnak ki: romló alvás minőség, éjszakai vizelés, fáradt reggeli ébredés, krónikus energia hiány, fokozódó hangulat ingadozás és édesség kívánás. Ezt követően jelentkezhet a hasi típusú elhízás, aztán ehhez kapcsolódó magas vérnyomás, emelkedettebb vérzsírok, 2-es típusú cukorbetegség, fokozódó szív-érrendszeri problémák.

A zsírmáj és ezzel együtt az elhízás kialakulásában lényeges szerepe van a helytelen étkezésnek. Tegyen egészségéért, az egészséges táplálkozás nagyon fontos!  Tapasztalja meg a sikert orvosi segítséggel, hiszen kimutatások bizonyították, hogy orvossal fogyni 3x könnyebb!


A MedFood Orvosi Diéta mottója: Enni jó - Egészségesen élni még jobb

A döntés az Ön kezében van: 

Májregeneráló orvosi diétás programunkkal pedig orvosilag is támogatjuk az egészsége biztosításban.

 

Májregenerálás házilag a MedFood segítségével!

Éljen a lehetőséggel és próbálja ki a diétás PRODIMED terméket, az 1 hetes próbacsomag árából a „ZSÍRMÁJ” Kupon felhasználásával további 5.000,- kedvezményt biztosítunk olvasóinknak. A Próbacsomag tartalmaz egy 20 perces ingyenes orvosi konzultációt is, ahol bővebben megismerheti a MedFood Orvosi Diétás programjait.

 

Megveszem a Próbacsomagot

 

 

 

 

 
 

 

 


Blog

Életmódváltás lépésről-lépésre

Életmódváltás lépésről-lépésre

A világszerte tapasztalható elhízás növekedése egyre inkább előtérbe hozza a diétázás szükségszerűségét és észleli a fogyókúra program fontosságát. Egyre többen látják be, hogy a túlsúly számos krónikus betegség előszobája. Ha hosszú egészséges életet akarunk élni, akkor meg kell válogatnunk, hogy mit eszünk meg a szépen terített asztalról, az élelmiszer boltok gazdag kínálatából.

TOVÁBB »

A legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek

A legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek

Szervezetünk jókora része fehérjéből és mint tudjuk testünk több mint fele vízből áll. Az már kevésbé ismert tény, hogy a víztartalmat követően a második legfontosabb összetevőnket a fehérjék alkotják. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy napi fehérje bevitelünk fehérjedús élelmiszer legyen, mely meghatározott összetételű és mennyiségű. 

TOVÁBB »

Hogyan működik a májdiéta?</br>Mit érdemes tudni róla?

Hogyan működik a májdiéta?
Mit érdemes tudni róla?

A mai rohanó, stresszekkel teli életünkben - látva a rohamosan emelkedő zsírmáj „járványt” -  a zsírmáj diéta, amit más néven epe diétának, májvédő diétának is neveznek egyre nagyobb hangsúlyt kap. A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

TOVÁBB »