Hogyan működik a májdiéta...?

Fotó: Hogyan működik a májdiéta...?

Hogyan működik a májdiéta...?

Hogyan működik a májdiéta...?

Fotó: Hogyan működik a májdiéta...?

A mai rohanó, stresszekkel teli életünkben - látva a rohamosan emelkedő zsírmáj „járványt” -  a zsírmáj diéta, amit más néven epe diétának, májvédő diétának is neveznek egyre nagyobb hangsúlyt kap. A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

 

Májkímélő diéta, az alapoktól

 

Mit jelent a zsírmáj?

 

A zsírmáj –ultrahang vizsgálattal történik a kimutatása - azt jelenti, hogy a májban zsír szaporodik fel, ennek következtében megnövekedhet, a rugalmassága jelentősen csökken, felszíne, pl. műtéteknél könnyebben berepedhet. Zsírmáj alakulhat ki többek között túlzott alkohol fogyasztástól illetve helytelen táplálkozástól. Utóbbit a szakirodalmak „nem alkoholos eredetű” máj elzsírosodásnak nevezik.

A „nem alkoholos eredetű” májelzsírosodás esetében a májvédő diéta házilag, vagy súlyosabb esetben, orvosi diétát alkalmazva hamar sikert hozhat, mert a máj gyors regenerálódása jól ismert. 

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy már egyhetes májdiéta kapcsán megkezdődik a máj zsírtalanítása. Sokat segíthetnek a májvédő diéta receptek, jól ismert a májregeneráló tea, oliva olaj, májvédő gyümölcsök antioxidáns hatása, régóta köztudott a fokhagyma jótékony hatása a májra. 

Ne felejtsük el azonban, hogy súlyosabb esetekben vagy krónikus betegségek esetén mindenképp forduljon orvoshoz! 

A MedFood Orvosi Diéta Májregeneráló Programja évek óta sikerrel támogatja a gyógyulni vágyó diétázó pácienseit. 

Ahhoz, hogy megértsük a májdiéták működését, érdemes közelebbről is megismerni testünknek legnagyobb mirigyes szervét a májat. A máj felelős a testünkben lezajló biokémia folyamatok egyensúlyáért, valamint kiválasztja az epét. Több mint 500 létfontosságú funkciót azonosítottak a májban.

 

Néhány ismertebb funkció: 

  • Epe és koleszterin termelése, fehérjék előállítása, aminosavak vérszintjének szabályozása
  • Méregtelenítés 
  • A véralvadás szabályozása
  • A fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség kialakítása

 

Hasonlítsuk össze az egészséges és a beteg májat!

 

Az egészséges máj működése és feladatai:

Az egészséges máj -epe „észrevétlen”, azaz nem fáj a jobb bordaív alatti terület, belgyógyászati vizsgálat alkalmával nem tapintható és a labor és ultrahangvizsgálat sem jelez emelkedett májfunkciót vagy zsírfelszaporodást a májban. Ebben az esetben mind az emésztésünk, a bőrünk, az éjszakai alvásunk, reggeli ébredésünk frissessége, napközbeni erőnlétünk és energiánk, lelki egyensúlyunk, az immunrendszerünk, valamint az édességekkel szembeni ellenálló képességünk kielégítően működik. 

Májbetegség okai és tünetei:

Ha májunk megbetegszik mérete megnagyobbodhat, belsejében zsírcseppek halmozódhatnak fel, működése zavart szenved, így a májsejtek már nem képesek a funkcióikat maradéktalanul ellátni. Ez a folyamat sokáig észrevétlen maradhat, majd jobb bordaív alatti kellemetlenség, emésztési zavarok, bőrtünetek, alvási zavarok, édesség kívánás, étkezéshez kapcsolódó lábdagadás, epe panaszok valamint az indokolatlan súlynövekedés már gyanút keltő lehet.

A májhoz köthető betegségek:

Amennyiben májunk elzsírosodik számos betegségre fogékonyabbá válunk: az elhízásra, magas vérzsírszintre, 2-es típusú cukorbetegségre és a metabolikus szindrómára. Így májunk megbetegedése jelentős szerepet játszik életminőségünk és élettartamunk megrövidülésében.

A májregenerálódás folyamata:

Amennyiben májunk – nem alkoholos eredetű ok miatt - elzsírosodott, ezt egy laborvizsgálat (kórosan magas májfunkció) és hasi ultrahangvizsgálat is megerősítette. Ebben az esetben szükségessé válhat a magas májfunkciók csökkentése (gamma GT, GPT, GOT) és májelzsírosodás helyreállítása egy májdiéta étrend, májkímélő ételek alkalmazásával. A májkímélő menü pontosan azokat az ételeket juttatja be naponta, amelyek szükségesek a máj regenerálásban, és azokat pedig következetesen távol tartja, amelyek kifejezetten károsítják, zsírosítják, betegítik májunkat. A diéta következtében automatikusan beindul a gyógyulási folyamat.

A máj gyógyulása laborvizsgálatokkal nyomon követhető. A májregenerálással hónapok alatt helyreáll az egészséges máj szerkezet és működés.

A nemzetközi szakirodalomban jól ismert, hogy a máj regenerálás, a magas májfunkció csökkentése érdekében alkalmazott a májnagyobbodás diéta, (zsírmáj diéta), egy hónap alatt akár 20%-kal is képes csökkenteni kórosan megnagyobbodott máj nagyságát, így a máj kötőszöveti szerkezete is gyógyul, ellenállóbb lesz a külső mechanikai behatásokkal szemben, pl. hasi műtétek esetén az esetleges májberepedés kockázata jelentősen csökken.

Fontos tudni, hogy a zsíros máj teljes gyógyulási ideje több hónap alatt következik be, egy folyamatos májbeteg diéta, májdiéta étrend eredményeként. A zsírmáj eltüntetése egy komplex életmódváltó folyamat, amelyet egy egészséges vitalitás megjelenése is igazol. 

A zsírmáj diéta nem hagyható ki a gyógyításból, alkalmazásával valósul meg a károsodott májfunkciók helyreállítása, máj zsírtalanítása, a megnagyobbodott máj csökkentése, más szóval a zsírmáj eltüntetése. 

 

Májkímélő diéta étrend a MedFoodtól

A MedFood Orvosi Diéta Program évek alatt fejlesztette ki májregeneráló diétás programját, mely nem csak egy májregenerálásra alkalmas diétás menüt kínál, hanem a gyógyulási folyamat alatt személyes orvosi konzultációkkal is támogatja pácienseit.  A diétás menü alapja a holland prémium minőségű Prodimed fehérje alapú ételek, melyek széles választékkal és változatos ízvilággal könnyíti meg a páciensek gyógyulását. 

 

Mely ételek és italok fogyasztása javasolt a májfunkció helyreállítása érdekében?

A májregenerálás kulcsa, hogy drámaian csökkentsük a napi szénhidrát bevitelt, azaz pontosan meghatározott fehérje, zsír mennyiséget fogyasszunk. Gondoskodnunk kell ezen felül napi zöldség/rost bevitelről. Helyezzük előtérbe a magas fehérje tartalmú ételek.

A MedFood Orvosi Májregeneráló Diéta menüjében található prémium minőségű PRODIMED termékek minden szempontból eleget tesznek a fenti kívánalmaknak. A termékek alacsony szénhidrát, de kimondottan magas fehérje tartalommal rendelkeznek.

Mint említettük már egy hét alatt is csökkenthető a zsírmáj nagysága. A MedFood májregeneráló diétáját kipróbálhatja az egy hetes Próbacsomaggal, mely egy 20 perces ingyenes személyes orvosi konzultációt tartalmaz.
 

Egészséges táplálkozás: ezeket az ételeket kerülje!

Kerülnünk kell a cukor, gyümölcscukor tartalmú ételek, italok fogyasztását. Amennyiben a napi szénhidrát bevitelt nem tudjuk 50 gr alá csökkenteni, akkor a májregenerálási folyamat leáll. Külön fontos kihangsúlyozni a szénhidrátok esetében a glikémiás index jelentőségét. A magas vércukoremelkedést okozó ételek jelentősen megterhelik a máj inzulin bontó képességét, amely rontja a májregenerálódás hatékonyságát.

 

A májkímélő diéta legfontosabb kérdései:

 

Mit jelent a májdiéta?

A májdiéta olyan tudományosan összeállított étrend, amelyben a napi fehérje bevitelt az un. ideális testsúlyra számítjuk ki, elegendő zsiradékot juttatunk az epeműködés biztosításához, valamint a kellő mértékben csökkentjük a napi szénhidrát bevitelt, igazodva a károsodott májműködéshez.

Milyen ételek és italok segítik a máj regenerálódását?

A máj regenerálódásában nagy hangsúlyt kapnak a fehérjék (hús, hal, tojás, tofu), a zöldségek (alacsony glikémiás index) az ezekből készült levesek, a teák, a megfelelő folyadék fogyasztás.

Miket NEM tartalmaz a zsírmáj diéta mintaétrend?

A szénhidrátokat jelentős mennyiségben, gyorsan felszívódó formában tartalmazó ételek, mint a kenyér, pékárú, tésztafélék, cukor, édességek, gyümölcsök, lisztek (kivéve a fel nem szívóvó rostokból előállítottakat), rizs, burgonyafélék.

Mik a májbetegség tünetei?

A májbetegségek – a máj igen jelentős alkalamazkodási képessége miatt kezdetben tünetmentesek. Ezt követően un. „minor tünetek” alakulnak ki: romló alvás minőség, éjszakai vizelés, fáradt reggeli ébredés, krónikus energia hiány, fokozódó hangulat ingadozás és édesség kívánás. Ezt követően jelentkezhet a hasi típusú elhízás, aztán ehhez kapcsolódó magas vérnyomás, emelkedettebb vérzsírok, 2-es típusú cukorbetegség, fokozódó szív-érrendszeri problémák.

A zsírmáj és ezzel együtt az elhízás kialakulásában lényeges szerepe van a helytelen étkezésnek. Tegyen egészségéért, az egészséges táplálkozás nagyon fontos!  Tapasztalja meg a sikert orvosi segítséggel, hiszen kimutatások bizonyították, hogy orvossal fogyni 3x könnyebb!

 

Májregenerálás házilag a MedFood segítségével!

Májregeneráló orvosi diétás programunkkal orvosilag is támogatjuk az egészsége biztosításában. A döntés az Ön kezében van: 

Éljen a lehetőséggel és próbálja ki az 1 hetes próbacsomagunkat, amelyt tartalmaz egy 20 perces ingyenes orvosi konzultációt is. 

 

Megveszem a Próbacsomagot

 

 

 

 

 
 

 

 


Ismerje meg diétás programjainkat

Medfood

Testsúlycsökkentő Orvosi Diéta

Testsúlycsökkentő Orvosi Diétánkat Önnek ajánljuk, ha túlsúlya következtében kényelmetlenül érzi magát, esetleg emiatt egészségügyi problémákkal küzd, vagy egyszerűen szeretne lefogyni, egészségesebb életet élni. A program alapja a folyamatos orvosi kontroll, mellyel már rövid idő alatt is maximális biztonságban érhet el látványos eredményt.

A fogyással párhuzamosan végigkísérjük Önt egy teljes életmódváltáson, így segítünk abban is, hogy az eredmény valóban tartós legyen. Prémium minőségű, ételeink között biztosan megtalálja majd a legjobban tetsző ízvilágot. Igazán változatos, személyre szabott étrendjével a diéta sem lesz unalmas.

Medfood

Műtét Előtti Orvosi Diéta

Műtét Előtti Orvosi Diétánkat kifejezetten Önnek dolgoztuk ki ha tervezett műtét előtt áll, de jelenlegi testsúlya akadályozza a beavatkozást, vagy megnehezíti a beavatkozást követő gyógyulási folyamatot. Segítségünkkel biztonságosan, további egészségkárosodás nélkül, megerősített immunrendszerrel érheti el a szükséges testsúlyt a kitűzött műtét időpontjára.

Medfood

Májregeneráló Orvosi Diéta

A MedFood Májregeneráló Orvosi Diéta programjának alkalmazásával egy egészségesebb életmódra tér át, így májának elzsírosodottsága – ultrahangos és vérvételi vizsgálatokkal ellenőrzötten - mérhetően csökkeni fog, miközben testsúlya és testösszetétele is kedvezően változik a program során.

Azért, hogy biztosan és biztonságosan elérje a kitűzött májgyógyulást, a személyre szabott program teljes időtartama alatt orvosi támogatást és folyamatos kontrollt nyújtunk. A májregeneráló étkezéshez a Prodimed tasakos ételeit használjuk, melyek változatos ízvilágainak köszönhetően a program nem lesz monoton és unalmas.

Blog

Gyomorszűkítés: A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

Gyomorszűkítés: A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

A túlsúly csökkentésének jelenleg két hatékony módja létezik, vagy egy pontosan megtervezett és végig vitt diéta, vagy sebész segítségével egy a gondosan megválasztott súlycsökkentő műtét. A diéta kapcsán előre meghatározzuk a naponta fogyasztható ételeket, azok mennyiségét. A műtéti megoldás vagy a gyomor térfogatát csökkenti, csökkentve ezáltal az elfogyasztható étel mennyiségét, vagy – az előbbiek mellett még - csökkenti a tápanyagok felszívódását a bélből.  

Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Rengeteg pénz van a fogyni vágyókban. Egy nap alatt az USA-ban 210 millió dollárt költenek el a különféle súlycsökkentő programokra. A worldometer adatai szerint, az egymilliárdhoz közelít az elhízottak száma a világban, a túlsúlyosok, pedig közel kétmilliárdan vannak jelenleg. Nagyon erős az iparágban a marketing - a termékek nagy része ablakon kidobott pénz.

Kövér emberek, nők és férfiak...

Kövér emberek, nők és férfiak...

Pár éve még szokatlan volt a 11o kg feletti páciens… mára az üzemorvosi vizsgálatkor a kamionsofőrök közül szinte minden 2-3-dik már átlagosan 130 kg feletti túlsúlyos ember. Teletömött bevásárlókocsik, növekvő étel adagok, illatok és bőség minden bevásárló központban. Ma már sajnos látható, hogy a lakosság 60%-a túlsúlyos, az utcán járva mindenfele elhízott emberek, kövér/túlsúlyos gyerekek.