„ezerszer próbáltam már, de a vége mindig az lett, hogy …”

...állandóan fogyókúrázok, megy egy ideig, szenvedve leadok pár kilót, aztán ráunok az aktuális ételekre, italokra, azért ezek mégsem normális ételek! Csak nem lehet ezeket enni állandóan! Utána pedig törvényszerűen jön a visszahízás, gyakran még több is visszajön súlyban. Így megy ez évről évre az eredmény pedig, amit most lát: egyre növekvő túlsúly. Reménytelennek látszik, hogy valaha is sikerülhet nekem. Megszabadulni ettől a túlsúlytól, ami már olyan régen keseríti meg az életem.” 

Fotó: „ezerszer próbáltam már, de a vége mindig az lett, hogy …”

…számtalanszor hangzott el a rendelőmben a fenti vagy ehhez hasonló fejtegetés, az első találkozás alkalmával orvos és új páciense között.

Amikor több mint 20 éve megkezdtem háziorvosi munkámat, talán az egyik legelső szakmai vágyam volt, hogy képes legyek segíteni a túlsúlyosakon úgy, mint pl. a magasvérnyomásban szenvedőkön.

TÚLSÚLYOSBÓL EGÉSZSÉGESSÉ VÁLNI, TÖBB LÉPCSŐS FOLYAMAT.

Először - meg kell tapasztalni, hogy MINDENKI ESETÉBEN lehetséges a fogyásPersze az orvosi előírásokat pontosan be kell tartani, de ennek számos előnye lesz! 

Másodszor - meg kell ismernünk, hogy a mindennapjainkban kedvenc ételeinkre mikor van igazán nagy szükségünk!

A folyamatról pár gondolat.

  • A megkezdett diéta 2-4 napja között a szervezet új anyagcsere működésbe kezd, bekapcsol az eddig nem, vagy alig működő zsíranyagcsere…. és csoda kezdődik a páciens életében: több energiája lesz, mint az elmúlt időszakban bármikor! Számára is érthetetlen, de nem kívánja majd az édességet, megkezdődik egy új akaraterő megismerése, felépítése. Mélyül az alvás minősége, pihentebben ébred reggelente, a cselekvési kedve, hangulata látványosan emelkedni kezd, csökken a szervezet kóros víztartalma, könnyebbé válnak a mindennapok.
  • Az orvosi testsúlycsökkentő program kezdeti fázisában csak tasakos kiszerelésű ételek és pontosan meghatározott zöldségek fogyaszthatók. Mivel a program a szervezet biokémiai működésein alapul, így a fogyás, - mint egy aktivált biokémiai folyamat - beindul, amely örömmel és megelégedéssel tölti az eddig eredménytelenül próbálkozót és örül a napról napra tapasztalható súlycsökkenésének.
  • Egy idő után azonban a kezdeti lelkesedés fogyatkozik, a mindennapok terhei, megpróbáltatásai között. A pár hete még ünnepelt súlycsökkenés megszokottá válik. Ekkor világos támogatásra, szakmai segítésre van szükség. Talán éppen úgy, ahogy a sportolónak is szüksége van edzőre, a napi edzések megtervezéséhez, végrehajtásához, élethelyzethez igazításához. Nem véletlen, hogy a jelentősebb sport teljesítmények elképzelhetetlenek megfelelően képzett, komoly emberi tulajdonságokkal bíró edzők nélkül. A sportban a győzelem a tét. A MedFood Testsúlycsökkentő programban a hosszú, boldog, kiteljesedett élet. Az egyik páciensem mondta: „Jót enni élvezetes, boldogan élni még élvezetesebb!”
  • Ezt a hosszútávú eredményes sikert, vagyis a maradandó, hosszútávú testsúlycsökkenést segítség nélkül csak igen kevesen képesek megvalósítani. Ez a munka, ez az önfejlesztés komoly erőfeszítést igényel: lesznek mélypontok, amikor összejönnek események, nehéz élethelyzetek, amikor nagyon nagy szükségünk van arra a finomságra, amit megszoktunk az előző évtizedekben, mint szorongás-csökkentő rituálét.
  • Gyakorló orvosként nagyszerű élmény újra és újra megtapasztalnom az egyes pácienseim esetében azt, amikor a korábban olyan hatalmasnak látszó probléma, mint az édesség, a csoki, egy korlátlanul elfogyasztott vacsora iránti vágy, egyszer csak zsugorodni kezd, míg végül irányíthatóvá válik a mindennapokban.Ez a tapasztalatom kérdőíves rendszerünkből jól követhető:
  • A program kezdetén 20-30 %-ban érzik úgy, hogy képesek irányítani egészségüket, pár év után visszamérve, a közös munka eredményeképpen ez a szám: 80 - 90 %-ra emelkedik, saját bevallásuk szerint.
  • A kulcs, hogy ne hízzuk vissza a leadott kilókat: a folyamatos, közös szakmai munka, rendszeres találkozások, testsúlymérés, has/nyak átmérő mérés, orvosi ellenőrzés és közös visszatekintés az elmúlt időszak nehézségeire, problémáira. Ezekben a találkozásokban, észrevétlenül hónapról hónapra, lépésről lépésre épül fel úgy új, étkezés tekintetében önálló döntéssel bíró személyiség, akinek életminősége és boldogsága nem mérhető korábbi életéhez.
  • Ahhoz, hogy biztosan és biztonságosan elérje a kívánt testsúlyt végig szakorvosi kontrollt és segítséget nyújtunk Önnek. Folyamatosan nyomon követjük a fogyása előrehaladását, egészségi állapotát és az étrend megváltoztatásával járó esetleges hangulatingadozásait. Személyes, vagy telefonos konzultációkon keresztül szükség szerint akár azonnal változtathatunk a program menetén, intenzitásán.

Blog

Életmódváltás lépésről-lépésre

Életmódváltás lépésről-lépésre

A világszerte tapasztalható elhízás növekedése egyre inkább előtérbe hozza a diétázás szükségszerűségét és észleli a fogyókúra program fontosságát. Egyre többen látják be, hogy a túlsúly számos krónikus betegség előszobája. Ha hosszú egészséges életet akarunk élni, akkor meg kell válogatnunk, hogy mit eszünk meg a szépen terített asztalról, az élelmiszer boltok gazdag kínálatából.

TOVÁBB »

A legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek

A legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek

Szervezetünk jókora része fehérjéből és mint tudjuk testünk több mint fele vízből áll. Az már kevésbé ismert tény, hogy a víztartalmat követően a második legfontosabb összetevőnket a fehérjék alkotják. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy napi fehérje bevitelünk fehérjedús élelmiszer legyen, mely meghatározott összetételű és mennyiségű. 

TOVÁBB »

Hogyan működik a májdiéta?</br>Mit érdemes tudni róla?

Hogyan működik a májdiéta?
Mit érdemes tudni róla?

A mai rohanó, stresszekkel teli életünkben - látva a rohamosan emelkedő zsírmáj „járványt” -  a zsírmáj diéta, amit más néven epe diétának, májvédő diétának is neveznek egyre nagyobb hangsúlyt kap. A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

TOVÁBB »