Dr Medgyesi János, őszintén a koronavírusról..

Fotó: Dr Medgyesi János, őszintén a koronavírusról..

Dr Medgyesi János, őszintén a koronavírusról..

Dr Medgyesi János, őszintén a koronavírusról..

Fotó: Dr Medgyesi János, őszintén a koronavírusról..

Üdvözlöm! Dr. Medgyesi János vagyok, háziorvos, üzemorvos és beszélni szeretnék Önöknek, néhány fontos dologról. Egy valamit mindenképpen tudniuk kell rólam. Mégpedig azt, hogy elkötelezett célom pácienseim egészségének megóvása és az egészséges életmódra való nevelése. Így nem maradhatok szótlan én sem a jelenlegi vészterhes időkben. Talán felmerülnek kérdések Önökben a  COVID-19-el kapcsolatban. (Hivatalos nevén pedig: SARS-CoV-2 humán koronavírus). 

Nézzük inkább, hogy mit tudunk tenni ellene?

Kezdjük is az elején: Moss kezet! Habár mindenhol ezt hallják, mégsem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a kézmosásnak és a megelőző higiéniai intézkedések milyen hatalmas jelentősége van. Nem ezzel találjuk fel a spanyolviaszt, mégis alapvető intézkedés, de hát valahol el kell kezdenünk a lépések sorozatát.

Ha otthon maradunk, korlátozzuk a kontakt személyek számát, ezzel csökkentjük a vírus expozíciót. (tehát a szervezet vírusnak való kitettségét.)

Amennyiben el kell hagynunk otthonunkat, például vásárlás céljából, az ésszerű higiéniai szabályok betartásával tegyük azt mindenféleképpen, így például:  2m-es távolság megtartása, megfelelő zsebkendő használat, szappanos kézmosás (vagy más alkoholos fertőtlenítőszer használata) szájmaszk viselés, vásárolt termékek gondos kezelése (erről a későbbiek folyamán még beszélni fogok).

Az ezekre való odafigyeléssel csökkenthetjük a magunk és a velünk egy háztartásban élők fertőzésnek való kitettségét.

A mozgásterünk korlátozása, a szigorú higiéniai szabályok betartása a vírustól való félelem mellett további kellemetlen érzéseket okoz. A megváltozott élethelyzet új életvezetési szokások kialakítását teszi szükségessé.

Egy lényeges dologról viszont kevés szó esik, pedig rendkívül fontos feladata lesz az elkövetkező időszakban. Ez pedig nem más, mint a pszichénk karbantartása. Hisz az idegrendszerünk közvetítése révén képes befolyásolni immunrendszerünket. Tudomásul kell vennünk, hogy a megváltozott helyzet feszültségeket generál, melyet csökkenthetünk: kibeszéléssel (lehet akár telefon vagy online platformon is), naplóírással, kreatív tevékenységekkel, olvasással, tornázással.

A lényeg, hogy eltereljük a figyelmünket és megerősítsük magunkat. Nem lesz egyszerű, de mindenkiben ott van az erő ehhez. Viseljük reflektálás mentes türelemmel családtagjaink szavait,  figyelmesen hallgassuk végig őket.

Figyelemmel kell lennünk a helyes étkezésre, legyünk mértékletesek, hiszen mozgásterünk beszűkült. De a sokszor hallott frázisok most nagyobb jelentőséget kapnak, így például: együnk többször keveset, fogyasszunk bőségesen folyadékot, teákat, leveseket, lehetőség szerint csökkentsük a szénhidrát fogyasztást.

"Rendben Doktor úr, de felborult a napi rutinom, nehéz az alkalmazkodás" - hallom sokszor a páciensektől.

Íme néhány pont, amire ilyenkor nem árt figyelni, ezáltal is oldva a belső feszültségünket.

Alkossunk napirendet, melyet jó érzéssel teljesítünk pontról pontra, legyen rendszeresség az életünkben, ezt leghatékonyabban akkor tudjuk megtenni, ha napról napra végezzük, így már a reggeleink is aktivitással telnek, ahogy kigondoljuk mi is ma a feladatunk. Ezzel emlékeztetjük arra is magunkat, hogy ez csak ideiglenes állapot.

Keressük meg azon mozgásformákat és iktassunk be napi programunkba, amit otthon is könnyű szerrel végezhetőek mindenféle speciális eszköz nélkül. Ha kevés a mozgásra rendelkezésre álló tér, akkor hasi légzést, helyben guggolást lábemelést, törzsfordítást, fej- kar- láb körzést végezzünk rendszeresen, amely segít agyunk oxigenizálásában, hasi szerveink vérkeringésének fokozásában.

Segítsünk másokon ha van rá lehetőségünk. Itt már pár jó szó is nagy segítség lehet, ha felhívjuk a letargiában lévő családtagjainkat, ismerőseinket.

Koncentráljunk életünkben a pozitív dolgokra. Sajnos hajlamosak vagyunk arra fókuszálni ami rossz, ami hiányzik. Pedig minden nap van miért köszönetet mondanunk.

Ennek eredményeképpen hangulatunk javul, és a májunk által termelt epe beleinkben jelentős baktérium és vírusölő hatást képes kifejteni. Összességében szervezetünk védekezőképessége hatványozottan erősödik. Ezáltal ebben a kritikus időszakban is megerősíthetjük testünket és lelkünket egyaránt, nem beszélve arról, hogy ezek után még inkább megfogjuk becsülni ezeket a dolgokat. 

Mindenkinek jó egészséget és szép napot kívánok!

Üdvözlettel:

Dr. Medgyesi János


Ismerje meg diétás programjainkat

Medfood

Testsúlycsökkentő Orvosi Diéta

Testsúlycsökkentő Orvosi Diétánkat Önnek ajánljuk, ha túlsúlya következtében kényelmetlenül érzi magát, esetleg emiatt egészségügyi problémákkal küzd, vagy egyszerűen szeretne lefogyni, egészségesebb életet élni. A program alapja a folyamatos orvosi kontroll, mellyel már rövid idő alatt is maximális biztonságban érhet el látványos eredményt.

A fogyással párhuzamosan végigkísérjük Önt egy teljes életmódváltáson, így segítünk abban is, hogy az eredmény valóban tartós legyen. Prémium minőségű, ételeink között biztosan megtalálja majd a legjobban tetsző ízvilágot. Igazán változatos, személyre szabott étrendjével a diéta sem lesz unalmas.

Medfood

Műtét Előtti Orvosi Diéta

Műtét Előtti Orvosi Diétánkat kifejezetten Önnek dolgoztuk ki ha tervezett műtét előtt áll, de jelenlegi testsúlya akadályozza a beavatkozást, vagy megnehezíti a beavatkozást követő gyógyulási folyamatot. Segítségünkkel biztonságosan, további egészségkárosodás nélkül, megerősített immunrendszerrel érheti el a szükséges testsúlyt a kitűzött műtét időpontjára.

Medfood

Májregeneráló Orvosi Diéta

A MedFood Májregeneráló Orvosi Diéta programjának alkalmazásával egy egészségesebb életmódra tér át, így májának elzsírosodottsága – ultrahangos és vérvételi vizsgálatokkal ellenőrzötten - mérhetően csökkeni fog, miközben testsúlya és testösszetétele is kedvezően változik a program során.

Azért, hogy biztosan és biztonságosan elérje a kitűzött májgyógyulást, a személyre szabott program teljes időtartama alatt orvosi támogatást és folyamatos kontrollt nyújtunk. A májregeneráló étkezéshez a Prodimed tasakos ételeit használjuk, melyek változatos ízvilágainak köszönhetően a program nem lesz monoton és unalmas.

Blog

Gyomorszűkítés: A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

Gyomorszűkítés: A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

A túlsúly csökkentésének jelenleg két hatékony módja létezik, vagy egy pontosan megtervezett és végig vitt diéta, vagy sebész segítségével egy a gondosan megválasztott súlycsökkentő műtét. A diéta kapcsán előre meghatározzuk a naponta fogyasztható ételeket, azok mennyiségét. A műtéti megoldás vagy a gyomor térfogatát csökkenti, csökkentve ezáltal az elfogyasztható étel mennyiségét, vagy – az előbbiek mellett még - csökkenti a tápanyagok felszívódását a bélből.  

Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Rengeteg pénz van a fogyni vágyókban. Egy nap alatt az USA-ban 210 millió dollárt költenek el a különféle súlycsökkentő programokra. A worldometer adatai szerint, az egymilliárdhoz közelít az elhízottak száma a világban, a túlsúlyosok, pedig közel kétmilliárdan vannak jelenleg. Nagyon erős az iparágban a marketing - a termékek nagy része ablakon kidobott pénz.

Kövér emberek, nők és férfiak...

Kövér emberek, nők és férfiak...

Pár éve még szokatlan volt a 11o kg feletti páciens… mára az üzemorvosi vizsgálatkor a kamionsofőrök közül szinte minden 2-3-dik már átlagosan 130 kg feletti túlsúlyos ember. Teletömött bevásárlókocsik, növekvő étel adagok, illatok és bőség minden bevásárló központban. Ma már sajnos látható, hogy a lakosság 60%-a túlsúlyos, az utcán járva mindenfele elhízott emberek, kövér/túlsúlyos gyerekek.