Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Fotó: Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Fotó: Hogyan fogyjak le? Az egészség és sikeres diéta..

Rengeteg pénz van a fogyni vágyókban. Egy nap alatt az USA-ban 210 millió dollárt költenek el a különféle súlycsökkentő programokra. A worldometer adatai szerint, az egymilliárdhoz közelít az elhízottak száma a világban, a túlsúlyosok, pedig közel kétmilliárdan vannak jelenleg. Nagyon erős az iparágban a marketing - a termékek nagy része ablakon kidobott pénz.

A piac bemutatása

 

Nagyon erős az iparágban a marketing - a termékek nagy része ablakon kidobott pénz.

Ugyanakkor, ha megnézzük az elhízás okozta megbetegedésekre fordított gyógykezelések napi költsége napi 800 millió dollárt, sajnos az európai elhízási statisztikák egyre közelebb kerülnek az amerikaihoz. Az adatokból az olvasható ki, hogy bár igen sokat áldozunk túlsúlyunk kezelésére, de az eredményesség szinte elhanyagolható.

A lényeg a táplálkozás, mozgás, pihenés és stressz

Egyre többen tapasztalhatják azt, hogy az évekkel ezelőtt jól bevált egyéni fogyasztó módszereik, praktikáik sajnos csökkenő hatékonyságot mutatnak, és a plusz kilók nem akarnak már olyan könnyen eltűnni. Ez nyilvánvalóan a jelenlegi táplálkozásunk jelentős átgondolását, áttervezését, a napi mozgásról alkotott fogalmunkat és a világszerte egyre fokozódó stressz tudatosabb felismerését, irányítását teszi szükségessé. 

 

Hogyan fogyjak le gyorsan - avagy az egészség szerepe

A legtöbben a jobb kinézet miatt szeretnék

Közeleg a strand szezon, ilyenkor a tökéletes „beach body” elérésért egyre többek számára kap hangsúlyt – akár egy fürdőruha próba kapcsán, az áruház öltözőjében – a testsúlycsökkentés. 

Emellett mindenki gyors eredményeket szeretne    

Mindenki persze azonnali sikert akar, gyakran halljuk akár környezetünkben is a „hogy fogyjak le gyorsan” mondatot…, lehetőleg már holnapi kezdéssel és mihamarabbi befejezéssel. Pedig a legfontosabb az egészséges fogyás és a fenntarthatóság.
A tudományos vizsgálatok azonban egyértelműen igazolták, hogy ad-hock diéták hatékonysága igen-igen csekély, sőt inkább csak rontanak az állapoton, mert ha befejeztük egy-két hetes „szenvedésünket” a mérleg óhatatlanul, napokon belül megindul visszafele. Bennünk pedig elhatalmasodik a negatív önkritika, a kudarc érzése. Ebben az esetben is igaz, hogy olyan élvezhető új életformát kell megtalálnunk és lépésről lépésre felépítenünk, amely ad annyi örömöt a számunkra, hogy hosszútávon is szívesen válasszuk például új, egészséges ételeinket. Így biztosítjuk a megfelelő tápanyag bevitelt, fehérje, zsír, szénhidrát arányt – amely az alapját képezi hosszútávon egészségünknek.

A fogyás az egészségnek is jó, de célszerű összeegyeztetni a kettőt: sose menjen az egészség rovására a diéta.

Ma már nagyon sok krónikus betegség szoros kapcsolatát igazolták a túlsúllyal. Ennek alapján a fogyás jelentősen javítja az éjszakai horkolást, a magasvérnyomást, a szív-érrendszeri megbetegedést, a II-es típusú cukorbetegséget, a depressziót, a daganatos betegségekhez kapcsolódó hajlamot és még hosszan folytathatnánk a sort a fogyás jótékony hatásai kapcsán. Természetesen a túlzások itt is veszélyesek lehetnek, fogyásunk kapcsán figyeljünk testünk jeleire, amennyiben energiánk csökken, szédülékenységünk fokozódik, éjszakai lábizomgörcsök jelentkeznek ezek már figyelmeztető jelzések lehetnek, hogy fogyásunkat kissé „túl toltuk”.

 

Táplálkozás

 

Sok kisebb étkezés

Világszerte megfigyelhető – különösen a streetfood ételek világában - az adagok, a tányérok egyre nagyobb mérete, mintha a fokozódó stresszt -egyre nagyobb étkezésekkel próbálnánk ellensúlyozni. Szinte tipikus étkezés a következő: reggelre semmit, esetleg egy kávé, ebédre valami általános étkezés, uzsonna semmi, aztán következik az esti lakoma… Próbáljuk elejét venni az éhségünk kezdetben sok kis étkezéssel, a 2-4 óránkénti, kis adagú étkezésekkel napok alatt lecsillapíthatjuk és egyre jobban irányításunk alá vonhatjuk hirtelen ránk törő érzelmi éhségünket.

Reggelire és estére minimális szénhidrát

Szakítsunk az évtizedes hagyományokkal és reggelre, de kifejezetten estére minimális illetve alacsony szénhidrát tartalmú ételt  fogyasszunk! Válasszuk inkább a fehérje (hús, hal, tojás, tofu) – zöldség kínálatot. Rengeteg ízletes receptet találhatunk az interneten, amelyek garantáltan ínycsiklandó illattal és csodálatos közérzettel ajándékoznak meg minket pár hét után.

Telítetlen zsírok a telítettek helyett

A telített és telítetlen zsírokat könnyű elkülöníteni, hiszen csak ki kell tenni szobahőmérsékletre az állatok zsírját (ide tartozik még a kókusz zsír is) ezek kenhetőek, ugyanitt a telítetlen növényi zsírok olajos formában fordulnak elő. A fogyasztásuk mértékét jól jelzi, hogy az állati eredetű zsírok kb. 4-szer hatékonyabban nyitják az epecsatorna un Vater-papilláját, vagyis a telítetlen növényi olajokból jóval több fogyasztható, mint telített állati zsírokból. Ezt számos kutatás támasztotta alá az elmúlt évtizedekben.

Sok fehérje

Fontos kihangsúlyozni a napi megfelelő mennyiségű fehérje (0,8-1,2 gr/ideális testsúlykg) fogyasztás jelentőségét. A fehérjékből (amelyek a húsban, halban, tojásba, tofuban találhatók) építi fel a szervezet a védekező - immun működését, tartja egyensúlyban az idegrendszer működését ezekből az alkotó elemekből újítja meg folyamatosan sejtjeinket, szerveinket.

Kalóriadeficit fogalmának ismertetése

Táplálkozásunkkal minden nap meghatározott mennyiségű kalóriát, energiát viszünk be a testünkbe. Ennek az energiának egy része a test saját belső működéseinek biztosítására fordítódik, egy része az életmódunkhoz kapcsolódó energiaszükségletet fedezi. Amennyiben kevesebb energiát juttatunk be, mint amennyi felhasználásra kerül – létrejön az un „kalória deficit”. A hiányzó kalóriákat a testnek belső tartalékaiból kell fedeznie – azaz elkezdi saját bontását. Két fontos összetevőt fog ekkor bontani: zsírt és fehérjét. Mivel alapvetően a fogyás célja a minél nagyobb arányú zsírbontás, ez úgy valósítható meg, ha többszöri, négy-öt étkezéssel folyamatosan teljesértékű fehérjét juttatunk be, gyakori, kis étkezésekkel, így minimalizálni tudjuk testünk fehérje bontását, fogyókúránk alatt.

 

Mozgás 

Legjobb zsírégető sportok

A zsírégetés kapcsán a legfontosabb az időtartam, ugyanis az első harminc percben a szervezet az étkezésünk kapcsán bevitt és elraktározott cukorból származó glikogén raktárakat üríti ki, és ezt követően kezdődik meg a zsírraktárak ürítése. Vagyis a jó zsírégetés – nem kapkodó légzés mellett – hosszan, kitartóan, élvezettel végezhető. Az első, amit minden kezdéskor javaslunk: a séta, majd erre épül rá a kocogás. Otthoni keretek között a kerékpározás a legkönnyebben elérhető, és fokozatosan növelhető mozgás. Ezt követően „csak” ki kell lépni a természetbe: úszás, hegymászás, görkorizás, rollerezés, evezés, power walking a legtökéletesebb.

A kardio és az izomtömegnövelés egymást kiegészítő hatása

Nagyon fontos, hogy amennyiben edzéseket végzünk gondoskodjunk igénybe vett izmaink megnövekedett fehérje szükségleteiről: napi fehérje bevitelünket emeljük 0,2-0,4 gr/ ideális testsúlykilogramm fehérjével! Fordítsunk figyelmet a megfelelő folyadék és rost bevitelre – fontos szem előtt tartani az óránkénti pohár víz fogyasztást, edzés közben ezt akár gyakrabban is és a vágyott eredmény nem marad el!
 

A fokozatosság és a fenntarthatóság szerepe

Fontos, hogy mozgásunkat úgy tervezzük meg, hogy az lépésről lépésre erősítse általános állapotunkat. Figyeljünk arra, hogy a főleg a kezdeti időszakban jelentősen megterhelheti testünket -engedjük meg magunknak a pihenést, izomzatunknak a regenerálódást, így teljesítményünk egyenletesen javulni fog a következő hetekben. 1-2 hónap alatt eljuthatunk egy olyan szintre, amit nem is reméltünk korábban. Tanácsos szakavatott edző útmutatását igénybe venni, ezzel jelentősen motíválhatjuk magunkat és csökkenthetjük a kiesési rizikót.

 

Pihenés és stressz

 

A stresszcsökkentés szerepe

Ma már egyértelmű a kapcsolat a stressz – az idegrendszer/immunrendszer – és a hormon rendszer között. Vagyis a nem kezelt stresszes állapotok a felelősek azért, hogy megváltozik szerveztünk hormonális állapota és bennünk évmilliók óta 0-24 órában működő zsírmotor leáll – hormonok, pl. növekvő inzulin hatására – és helyét a zsírraktározásért felelős szénhidrátmotor veszi át. Nem véletlen, hogy a Covid járvány alatt fokozódó stressz igen jelentős mértékben hozzájárult a világszerte megtapasztalt túlsúlynövekedéshez.


A megfelelő mennyiségű alvás

Első és kihagyhatatlan lépés, az alvásunk „gyógyítása”. lefekvés előtt 1-2 órával már nyugtatni kezdjük egész nap, szünet nélkül, csúcsra járatott agyunkat, eltesszük másnapra a telefont, számítógépet és valós életben történő jelenlétre fókuszálunk: beszélgetünk, olvasunk. Ezek után hamarosan gyakori vendégként köszönthetjük a pihentető alvást.


A mozgások közötti regeneráció fontossága

Egy-egy kimerítő fizikai megterhelést követően engedjük meg testünknek a pihenést! Ne feledjük, fejben jóval tovább tudjuk terhelni testünket, mint azt szalagjaink, izmaink bírják! Erről a traumatológiák, ortopédiák szakorvosai tudnának mesélni!

Amennyiben szeretne gyorsan és tartósan változást elérni testsúlyában, és ezeket a változtatásokat az egészségének megóvása céljából hosszan meg akarja tartani, válassza diétás programjainkat, ahol orvos támogatásával készülhet fel az összes nehézségre, így a siker jóval könnyebben lesz elérhető az Ön számára.

 

Időpontot foglalok 20 perces ingyenes orvosi konzultációra

 


Aktuális ajánlataink

Medfood

Jelentkezzen a 20 perces ingyenes konzultációra és töltse le az első vásárlásánál felhasználható 10% kupont!

{{fooldal_webinar_ads_szoveg}}

Ismerje meg diétás programjainkat

Medfood

Testsúlycsökkentő Orvosi Diéta

Testsúlycsökkentő Orvosi Diétánkat Önnek ajánljuk, ha túlsúlya következtében kényelmetlenül érzi magát, esetleg emiatt egészségügyi problémákkal küzd, vagy egyszerűen szeretne lefogyni, egészségesebb életet élni. A program alapja a folyamatos orvosi kontroll, mellyel már rövid idő alatt is maximális biztonságban érhet el látványos eredményt.

A fogyással párhuzamosan végigkísérjük Önt egy teljes életmódváltáson, így segítünk abban is, hogy az eredmény valóban tartós legyen. Prémium minőségű, ételeink között biztosan megtalálja majd a legjobban tetsző ízvilágot. Igazán változatos, személyre szabott étrendjével a diéta sem lesz unalmas.

Medfood

Műtét Előtti Orvosi Diéta

Műtét Előtti Orvosi Diétánkat kifejezetten Önnek dolgoztuk ki ha tervezett műtét előtt áll, de jelenlegi testsúlya akadályozza a beavatkozást, vagy megnehezíti a beavatkozást követő gyógyulási folyamatot. Segítségünkkel biztonságosan, további egészségkárosodás nélkül, megerősített immunrendszerrel érheti el a szükséges testsúlyt a kitűzött műtét időpontjára.

Medfood

Májregeneráló Orvosi Diéta

A MedFood Májregeneráló Orvosi Diéta programjának alkalmazásával egy egészségesebb életmódra tér át, így májának elzsírosodottsága – ultrahangos és vérvételi vizsgálatokkal ellenőrzötten - mérhetően csökkeni fog, miközben testsúlya és testösszetétele is kedvezően változik a program során.

Azért, hogy biztosan és biztonságosan elérje a kitűzött májgyógyulást, a személyre szabott program teljes időtartama alatt orvosi támogatást és folyamatos kontrollt nyújtunk. A májregeneráló étkezéshez a Prodimed tasakos ételeit használjuk, melyek változatos ízvilágainak köszönhetően a program nem lesz monoton és unalmas.

Blog

Stressz csökkentés diétával

Stressz csökkentés diétával

Étkezéssel mondj nem-et a stressznek! Figyeljük meg, hogy amikor stresszesek vagyunk, valószínűleg a kényelmes és gyors ételekhez fordulunk..., „gyorsan bekapok egy hamburgert vagy egy pogácsát”, megállok a gyors kifőzdénél és megeszem egy nagy adag ételt körettel, vagy egy kakaós csigát a büfében. Valljuk be – mindannyiunkban előfordult már, hogy némi vigaszt találtunk egy-egy ízletes étkezésben vagy egy pohár bor mellett, amikor stresszesek vagy idegesek voltunk. Ez azonban tartósan nem jó megoldás.

Diétás karácsonyi asztal...

Diétás karácsonyi asztal...

Karácsony alkalmával a diéta szó igen viccesen hangzik…, megszoktuk, hogy az ünnepek alatt folyamatosan tele van minden asztal finomabbnál finomabb ételekkel és ráadásul - lássuk be -, hogy nem is éppen könnyű és diétás ételekkel. A diéta ilyenkor senkinek sem egyszerű.Kezdődik a Szent-estével, folytatódik a családi látogatásokkal a baráti összejövetelekkel, ahol mindenki kitesz magárért így az ebédek, vacsorák alkalmával nehéz erősnek maradni például a sütihegyekkel szemben… Hogyan lehet így diétázni? - merül fel a kérdés jogosan.

 

A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

A gyomorszűkítő műtétek és a gyomorszűkítés ára

A túlsúly csökkentésének jelenleg két hatékony módja létezik, vagy egy pontosan megtervezett és végig vitt diéta, vagy sebész segítségével egy a gondosan megválasztott súlycsökkentő műtét. A diéta kapcsán előre meghatározzuk a naponta fogyasztható ételeket, azok mennyiségét. A műtéti megoldás vagy a gyomor térfogatát csökkenti, csökkentve ezáltal az elfogyasztható étel mennyiségét, vagy – az előbbiek mellett még - csökkenti a tápanyagok felszívódását a bélből.