Az idők változnak / Tempora mutantur et nos mutamur in illis

Az idők változnak, és mi változunk vele.
2019… egy másik világ, ha az informatikus pácienseimet kérdezem arról, hogy szerintük évről - évre hány százalékkal élünk gyorsabban, akkor rövid gondolkodás után azt válaszolják, hogy évente 3-5 %-al (a folyamatos program fejlesztések miatt) - de 1990-hez képest, minimum 300-szor élünk gyorsabban. A fő gond – mondják- az online-élet, a 0-24- készenlét. Folyamatos éberség, nincs pihenés, nyugi, kikapcsolás, főleg agyban…éjfél előtti alvás…felejtse el Doktor Úr! 

Fotó: Az idők változnak / Tempora mutantur et nos mutamur in illis

Eszembe jut az egyik reggeli rádióműsorban hallott részlet. Érdekesség gyanánt, bejátszották a hajdani televízió kedd délutáni műsorkezdését, műsorismertetését (hétfőn nem volt adás!). A fiatal bemondók pár percig hallgatták régi, nyugodt beszédet, majd egyikük megpróbált olyan lassan beszélni, ahogy kollegája pár évtizeddel ezelőtt tette ezt a kamera előtt… többszöri próbálkozás ellenére sem volt képes lelassítani. Hirtelen bevillant, hogy néha már én sem értem pácienseim gyors beszédét, hadarását….
Vitathatatlanul gyorsulunk, világszerte díjazzuk a gyorsat, a még gyorsabbat, a hamarabb reagálót, és ami idén elég volt, az jövőre, az új növekedéshez, a kiindulási alapként fog szolgálni. 
Társadalom versus élettan, kór-élettan…
Ha ezt a makrokozmoszban tapasztalt növekedést, gyorsulást a mikrokozmosz, vagyis a test szintjére fordítom, akkor máris ott az analógia: gyulladás. Tumor, calor, rubor, functio laesa – a gyulladás jól ismert, több ezeréves ismérvei, amelyek között már ott van a növekedés.
Ha állandósul a külső megbetegítő hatás, akkor létrejön a krónikus gyulladás – vagyis, a szövetszaporulat már nem tűnik el magától, az öngyógyító mechanizmusok már károsodnak. 
Amennyiben továbbra is káros hatás éri a testet, akkor elindul jóindulatú sejtburjánzás - növekedésnek indul ez a sejtszaporulat. Még tiszteletben tartja a szervhatárokat, nem ad áttéteket. 
A megbetegedés következő fokozata a helyben történő rosszindulatú átalakulás, vagyis a korábbi szövetszaporulat mélyén, már megjelennek a későbbi invazív sejtek. Ezek már nem tisztelik majd a szervhatárokat, de még helyben vannak… és végül jön a rémisztő következő fázis: az áttéteket képző daganatos terjeszkedés – aminek tudjuk a végét…
Munka versus gyógyítás: milyen furcsa éppen az ellenkezőjét akarjuk a mikrokozmoszunkban – mint amit a makroban, az előbbiben kétségbeesetten le szeretnénk állítani egy növekedést, az utóbbiban pedig, szintén kétségbeesetten gyorsítani szeretnénk egy növekedést…. 
Ez egy változó világ, tele sok csodával, örömmel...és valószínűleg tele változó szabályokkal! Induljunk ezen szabályok nyomában, kutassuk fel a rejtélyeket, fejtsük meg titkot!


Blog

Hogyan működik a májdiéta?</br>Mit érdemes tudni róla?

Hogyan működik a májdiéta?
Mit érdemes tudni róla?

A mai rohanó, stresszekkel teli életünkben - látva a rohamosan emelkedő zsírmáj „járványt” -  a zsírmáj diéta, amit más néven epe diétának, májvédő diétának is neveznek egyre nagyobb hangsúlyt kap. A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

TOVÁBB »

Fogyásom története - Gergely</br>Az orvosi támogatás számomra hozzáadott érték és biztonság...

Fogyásom története - Gergely
Az orvosi támogatás számomra hozzáadott érték és biztonság...

Az utóbbi 10-15 évben az irodai ülőmunka és a stressz miatt folyamatosan gyarapodott a súlyom. A vérnyomásom ezzel párhuzamosan emelkedett, az egész napos ülés nagyon megterhelte a derekamat, hátamat. A hasonló problémákkal küzdő kollégám talált rá a módszerre és átadta a tapasztalatait.

TOVÁBB »

Zsófi - 27 éves, hallássérült pénztáros,

Zsófi - 27 éves, hallássérült pénztáros, "3 hónap alatt 13 kg-t sikerült fogynom"

Az érettségit követően - ülő munkahelyen - három műszakban dolgoztam. Ennek következtéen évenként egy-két kilóval lettem több. Így jött létre több mint tíz kiló feleslegem. Bár az interneten böngészve próbáltam egészségesen étkezni,  de nem sikerült  jelentős fogyást elérnem.

TOVÁBB »