A hagyományos diéta
avagy miért alakaul ki a jo-jó effektus?
Szervezetünknek az anyagcsere biztosításához energiára van szüksége. Ezt táplálékból vesszük fel.
Minden elfogyasztott étel tartalmaz kisebb-nagyobb mennyiségben szénhidrátot, fehérjét és zsírt. A fehérjék felelősek sejtjeink megújulásáért, ezért nélkülözhetetlen elemei az anyagcserénknek. Az energiánkat pedig a szénhidrátok biztosítják. Azokat a szénhidrátokat, melyek szervezetünk nem használta fel a zsírraktárainkba kerülnek.
A hagyományos diétáknál az elfogyasztott étel mennyisége kevesebb, ami együtt jár a bevitt fehérjék mennyiségének csökkenésével is. Így a szervezetnek más forrást kell keresnie a fehérjék előállítására, ami izomtömeg csökkenéshez és az anyagcsere lelassulásához vezet. Tehát a szervezetünk a saját tartalékjaiból nyeri a működéshez szükséges energiát, ezért csökken a testsúlyunk is.
A hagyományod diéta végeztével sokan visszaállnak a régi étrendjükre, vagy megemelik az addig fogyasztott ételek mennyiségét, ami veszélyes, hiszen testünk lelassult anyagcseréje nem tudja olyan gyorsan lekövetni a változást. Így a bevitt nagyobb kalóriamennyiséget a szervezetünk nem tudja elégetni, zsírraktárat képez és kialakul a jo-jó effektus, azaz visszahízunk.