Hogyan működik a májdiéta?
Mit érdemes tudni róla?

A mai rohanó, stresszekkel teli életünkben - látva a rohamosan emelkedő zsírmáj „járványt” -  a zsírmáj diéta, amit más néven epe diétának, májvédő diétának is neveznek egyre nagyobb hangsúlyt kap. A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

Hogyan működik a májdiéta?</br>Mit érdemes tudni róla?

Májkímélő diéta, az alapoktól

A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

Mit jelent a zsírmáj?

A zsírmáj –ultrahang vizsgálattal történik a kimutatása - azt jelenti, hogy a májban zsír szaporodik fel, ennek következtében megnövekedhet, a rugalmassága jelentősen csökken, felszíne, pl. műtéteknél könnyebben berepedhet. Zsírmáj alakulhat ki többek között túlzott alkohol fogyasztástól illetve helytelen táplálkozástól. Utóbbit a szakirodalmak „nem alkoholos eredetű” máj elzsírosodásnak nevezik. A „nem alkoholos eredetű” májelzsírosodás esetében a májvédő diéta házilag, vagy súlyosabb esetben, orvosi diétát alkalmazva hamar sikert hozhat, mert a máj gyors regenerálódása jól ismert. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy már egyhetes májdiéta kapcsán megkezdődik a máj zsírtalanítása. Sokat segíthetnek a májvédő diéta receptek, jól ismert a májregeneráló tea, oliva olaj, májvédő gyümölcsök antioxidáns hatása, régóta köztudott a fokhagyma jótékony hatása a májra.

Ne felejtsük el azonban, hogy súlyosabb esetekben vagy krónikus betegségek esetén mindenképp forduljon orvoshoz! 

A MedFood Orvosi Diéta Májregeneráló Programja évek óta sikerrel támogatja a gyógyulni vágyó diétázó pácienseit.

Ahhoz, hogy megértsük a májdiéták működését, érdemes közelebbről is megismerni testünknek legnagyobb mirigyes szervét a májat. A máj felelős a testünkben lezajló biokémia folyamatok egyensúlyáért, valamint kiválasztja az epét. Több mint 500 létfontosságú funkciót azonosítottak a májban.

Néhány ismertebb funkció: 
* Epe és koleszterin termelése, fehérjék előállítása, aminosavak vérszintjének szabályozása
* Méregtelenítés 
* A véralvadás szabályozása
* A fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség kialakítása
 

Hasonlítsuk össze az egészséges és a beteg májat!

Az egészséges máj működése és feladatai:

Az egészséges máj -epe „észrevétlen”, azaz nem fáj a jobb bordaív alatti terület, belgyógyászati vizsgálat alkalmával nem tapintható és a labor és ultrahangvizsgálat sem jelez emelkedett májfunkciót vagy zsírfelszaporodást a májban. Ebben az esetben mind az emésztésünk, a bőrünk, az éjszakai alvásunk, reggeli ébredésünk frissessége, napközbeni erőnlétünk és energiánk, lelki egyensúlyunk, az immunrendszerünk, valamint az édességekkel szembeni ellenálló képességünk kielégítően működik. 

Májbetegség okai és tünetei:

Ha májunk megbetegszik mérete megnagyobbodhat, belsejében zsírcseppek halmozódhatnak fel, működése zavart szenved, így a májsejtek már nem képesek a funkcióikat maradéktalanul ellátni. Ez a folyamat sokáig észrevétlen maradhat, majd jobb bordaív alatti kellemetlenség, emésztési zavarok, bőrtünetek, alvási zavarok, édesség kívánás, étkezéshez kapcsolódó lábdagadás, epe panaszok valamint az indokolatlan súlynövekedés már gyanút keltő lehet.

A májhoz köthető betegségek:

Amennyiben májunk elzsírosodik számos betegségre fogékonyabbá válunk: az elhízásra, magas vérzsírszintre, 2-es típusú cukorbetegségre és a metabolikus szindrómára. Így májunk megbetegedése jelentős szerepet játszik életminőségünk és élettartamunk megrövidülésében.

A májregenerálódás folyamata:

Amennyiben májunk – nem alkoholos eredetű ok miatt - elzsírosodott, ezt egy laborvizsgálat (kórosan magas májfunkció) és hasi ultrahangvizsgálat is megerősítette. Ebben az esetben szükségessé válhat a magas májfunkciók csökkentése (gamma GT, GPT, GOT) és májelzsírosodás helyreállítása egy májdiéta étrend, májkímélő ételek alkalmazásával. A májkímélő menü pontosan azokat az ételeket juttatja be naponta, amelyek szükségesek a máj regenerálásban, és azokat pedig következetesen távol tartja, amelyek kifejezetten károsítják, zsírosítják, betegítik májunkat. A diéta következtében automatikusan beindul a gyógyulási folyamat.

A máj gyógyulása laborvizsgálatokkal nyomon követhető. A májregenerálással hónapok alatt helyreáll az egészséges máj szerkezet és működés. A nemzetközi szakirodalomban jól ismert, hogy a máj regenerálás, a magas májfunkció csökkentése érdekében alkalmazott a májnagyobbodás diéta, (zsírmáj diéta), egy hónap alatt akár 20%-kal is képes csökkenteni kórosan megnagyobbodott máj nagyságát, így a máj kötőszöveti szerkezete is gyógyul, ellenállóbb lesz a külső mechanikai behatásokkal szemben, pl. hasi műtétek esetén az esetleges májberepedés kockázata jelentősen csökken.

Fontos tudni, hogy a zsíros máj teljes gyógyulási ideje több hónap alatt következik be, egy folyamatos májbeteg diéta, májdiéta étrend eredményeként. A zsírmáj eltüntetése egy komplex életmódváltó folyamat, amelyet egy egészséges vitalitás megjelenése is igazol. A zsírmáj diéta nem hagyható ki a gyógyításból, alkalmazásával valósul meg a károsodott májfunkciók helyreállítása, máj zsírtalanítása, a megnagyobbodott máj csökkentése, más szóval a zsírmáj eltüntetése. 

Májkímélő diéta étrend a MedFoodtól

A MedFood Orvosi Diéta Program évek alatt fejlesztette ki májregeneráló diétás programját, mely nem csak egy májregenerálásra alkalmas diétás menüt kínál, hanem a gyógyulási folyamat alatt személyes orvosi konzultációkkal is támogatja pácienseit.  A diétás menü alapja a holland prémium minőségű PRODIMED fehérje alapú ételek, melyek széles választékkal és változatos ízvilággal könnyíti meg a páciensek gyógyulását.