Egy háziorvos szemével: "Definiálni az alapokat, mert definiálni szükséges!"

Naponkénti háziorvosi rendelés, vagyis 4 óra a rendelőben, ezalatt 30-50 orvos - páciens találkozás… problémák, fájdalmak, kérdések, gondok, kétségek, aggódások…
Folyamatosan az motoszkál a fejemben, hogy ténylegesen segítek ekkor, vagy valami olyan ellen küzdök, protokollokat követve, gyógyulási százalékot számolva, amit betegségnek nevezünk, de nem ismerem pontosan miért van és miért olyan amilyen?
Hogy is indultam annak idején?

Fotó: Egy háziorvos szemével: "Definiálni az alapokat, mert definiálni szükséges!"

Az emberek bizalma.., a segíteni és az érteni akarás vitt az orvoskarra. Felvettek és hirtelen annyi mindent megtanultunk már az első években, csakúgy ránk szakadt: biokémia, anatómia, élettan, biofizika, biológia…, több ezer oldal. Tanultunk, magoltunk azzal a hittel, hogy cserébe, a végén majd összeáll a kép, értjük majd a dolgokat … De valami a nagy rohanásban, a medikusi tanulmányok legelején kimaradt: DEFINIÁLNI AZ ALAPOKAT.

Mi az életünk? Miért vagyunk itt a földön? Mi a test szerepe az életünkben, mi az egészség, mikor beszélhetünk jó életről, boldog életről, mi a betegség értelme, logikája, rendje és mi a halál szerepe, jelentősége, és mi van a halál után, mikor és meddig tart gyógyítói szerepünk, mi a páciens felelőssége? PEDIG DEFINIÁLNI SZÜKSÉGES!

„Sokan úgy élnek, mintha sosem halnának meg…ezért aztán majd úgy halnak meg egyszer, hogy sosem éltek!” (középkori mondás)

Tényleg mi is a test? Azonos vagyok a testemmel? Vagy lélek vagyok csupán? Vagy mindkettő? Van egy ciklusa: megjelenik, megszületik, fiatal, felnőtt, ragyog, öregszik, végül – és eltűnik, lebomlik. Mint egy nap, vagy virág, állat, ünnep, esemény.

Íme az ösvény: megtalálni, felfedezni és kapcsolatba kerülni a testemmel: ha megismerem, nem lesznek nem várt reakciói, várni valami félelmetes kórra, hanem társam lesz, akivel: „boldogan élek, amíg meg nem halok”!

 


Blog

Életmódváltás lépésről-lépésre

Életmódváltás lépésről-lépésre

A világszerte tapasztalható elhízás növekedése egyre inkább előtérbe hozza a diétázás szükségszerűségét és észleli a fogyókúra program fontosságát. Egyre többen látják be, hogy a túlsúly számos krónikus betegség előszobája. Ha hosszú egészséges életet akarunk élni, akkor meg kell válogatnunk, hogy mit eszünk meg a szépen terített asztalról, az élelmiszer boltok gazdag kínálatából.

TOVÁBB »

A legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek

A legfontosabb magas fehérjetartalmú ételek

Szervezetünk jókora része fehérjéből és mint tudjuk testünk több mint fele vízből áll. Az már kevésbé ismert tény, hogy a víztartalmat követően a második legfontosabb összetevőnket a fehérjék alkotják. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy napi fehérje bevitelünk fehérjedús élelmiszer legyen, mely meghatározott összetételű és mennyiségű. 

TOVÁBB »

Hogyan működik a májdiéta?</br>Mit érdemes tudni róla?

Hogyan működik a májdiéta?
Mit érdemes tudni róla?

A mai rohanó, stresszekkel teli életünkben - látva a rohamosan emelkedő zsírmáj „járványt” -  a zsírmáj diéta, amit más néven epe diétának, májvédő diétának is neveznek egyre nagyobb hangsúlyt kap. A májdiéta egy olyan májkímélő étrendből áll, ami segíti az egyik legfontosabb szervünk regenerálódását és egészségesebbé válását.

TOVÁBB »